2,5 hrnku nastrouhané cukety (mladá může být i se slupkou)
2 hrnky polohrubé mouky
1,5 hrnku cukru (dávám míň, nemusím „tlamolep“)
0,5 hrnku oleje (dávám rozpuštěné máslo)
2 vanilkové cukry (neplést s vanilinovým)
1 prdopeč (dávám prášek do perníku a tím nemusím dávat skořici. Kdo dá obyč. prdopeč, tak přidá 1/2 KL mleté skořice)
2 PL kakaa
3 vejce
2 – 3 jablka
posekané ořechy (já dala vlašáky)
špetka soli na vypocení cukety
Mladou cuketu posolíme, necháme vypotit a nastrouháme i se slupkou, starší a rostlejší okrájíme a vyřízneme střed. Jablka můžeme nechat i se slupkou, záleží na každém, ale nastrouháme. Sypké ingredience promícháme, přidáme vejce, olej/máslo, nakonec přidáme vypocenou cuketu. Ale nemusí být moc vypocená, tekutina z ní nám dost pomůže. Vymícháme těsto, nalijeme do vymazané a vysypané formy. Nakonec posypeme strouhanými jablky, zasypeme vanilkovým cukrem (kvůli krustě, která se při pečení vytvoří) a na závěr nasypeme posekané ořechy.
Pečeme na 175 – 200° (záleží na troubě) cca 30 – 35 minut.
Odmítači cuket ani nepoznají, že tam je.
Poslala Úsměvka: „Podáváme se zakysanou smetanou. Dobrou chuť.“
Vy si tu malujete takový ňamky a já futr nemůžu nic! Doufám, že se mi hústava uzdraví drív, než ty cuckety už nebudou!
Cukety vydrží dlouho.
Ten koláč se mi líbí.Mohla bych zkusit nějakou menší verzi.
Zatim se mi daří kozumovat cuketu každý den a pokaždé na jiný způsob.
Je cuketí období a tudíž máme cuketí týden. Na zítra mám další…
Já to pochopila a vítám to.
Ono to je do menší zapékací misky.
A souhlasím, bramboráky, buchty, hranolky, alá čína ….. těch receptů je a jsou všechny výborné. Jen je potřeba tu cuketu víc ochutit, ona žádnou chuť nemá 😉
Tak cuketu v kombinaci s jablkem jsem ještě nepotkala. Vypadá to prudce jedle, vyzkoušíme 😋😎
Ještě ořechy si dovolím připomenout 😉
Ořechy mne tak nepřekvapují , když mám, občas přistrčím ledaskam, takže v cuketové buchtě , co dělávám, už byly 😉
Páni, to vypadá úžasně a chutnat bude taky úžasně. :):)
Já nemám čas, ale dnes se jen rychle přidám do debaty. Ráno na mě vyskočil recept a odpoledne ke kafi už byla buchta vychladlá. Ovšem v bezlepkové verzi. A potvrzuji, je to prudce jedlé; už není. S tou bezlepkovou moukou to byla trochu alchymie, ale povedlo se.
Ty jsi ďábel Rentko… smekám 👒
Šikovná Renatka
Já budu zkoušet bez cukru…uvidíme.