cuketa
šunka
kvalitní sýr
2 – 3 vejce
česnek
2 – 3 PL zakysané smetany
1/2 prdopeč
máslo
hrníček strouhanky
bylinky
sůl, pepř a majoránka
Cuketu nastrouhat na hrubém struhadle, není třeba jí nechat vypotit, voda z ní nám pomůže. Šunku a sýr nastrouhat či nakrájet na kostičky. Vejce a smetanu dáváme dle potřeby a množství cukety. Bylinky jsem dávala – bazalka, petrželka a pažitka. Vše zamíchat, do vymazané a vysypané (může být i pečpapír) formy, poklademe plátky másla a pečeme na 180 cca 50 minut.
Podáváme samotné teplé i studené, s chlebem či vařeným bramborem.
Poslala Úsměvka: „Množství cukety, šunky a sýra neuvádím, je to dle chuti každé kuchatky. Ale na 3/4 opravdu velké cukety jsem dala 20 dkg šunky, 20 dkg goudy, 3 vejce a 2 vrchovaté PL zakysanky. Majoránky hrst, bylinek hrsti dvě. Místo šunky můžete dát uzené či slaninu, můžete i nakombinovat. Můžete přidat hrášek, červenou papriku ….. vlastně můžete přidat vše co vám chutná. Cuket není nikdy dost a receptů z nich také ne. Přeji dobrou chuť.“
Tímto končím cuketí týden a předávám žezlo Janě. A mám dovolenou – takže pokud nestihnu dát recept večer, bude až vstanu. A já vstávám pozdě. Pardon.
A já jen přemýšlím, jestli mám překopat to, co mám připravené a pokračovat v cuketách a podobných dobrotách, nebo nechat to, co tam mám.
Jani, co takhle cuketová pauza a něco úplně, ale úplně jiného? Třeba vlaštovčí hnízda, žabí stehýnka, no dobře, tak apoň kaviár :-).
Kaviár tu je a na žabí stehýnka dojde, neboj.
Já do tohodle nákypu nedávám strouhanku, ale hrst dětské krupičky. A dělám vyšší vrstvu, dá se pak krásně krájet na kostky.
Já naopak všechna tahle zapékaná jídla včetně šunkofleků, houbofleků, francouzských brambor, nákypů i nádivek dávám raději do většího pekáčku v nižší vrstvě, aby bylo hodně křupavých kůrčiček. 🙂
Boženko, u nás je to přesně stejně😁
Další přísun cuket je na obzoru.Recept se hodí.Diky
Tak to vypadá, že večer až odpadnou vnoučata, tak překpu, co mám připravené a budou další cukety a okurky ap…..mám toho na tahradě něurekom, až se bojím, co všechno z toho vznikne.
Jídla, co jdou jíst teplá i studená, mám ráda. Jednak není nerudovský problém, když je toho najednou pro dva (jednoho) moc a druhak lze už v poledne přistrčit do trouby večeři , což je hlavně v létě dvojnásob vítané. 😋
Marcel díky za receptík. Budu vyhlížet další vhodné cukety. Je vidět, že české kuchařky jsou vynalézavé. Když si vzpomenu, jak rozpačitě jsem stála nad bohatou sklizní ze 3 sazenic před 40ti lety….😎