1/2 kg ostružin
140 g krystalového cukru
140 g červené cibule (nakrájet nadrobno)
3 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 lžíce dijonské hořčice
150 ml bílého vinného octa
sůl
pepř
(je možno přidat také chilli papričky, chceme-li mít čatní ostré)
Ve velkém hrnci s nepřilnavým dnem smícháme ostružiny, cukr, cibuli, zázvor, pepř a hořčici a pod pokličkou pozvolna vaříme, dokud se ostružiny nezačnou rozpadat. Podle chuti osolíme, přidáme ocet a odpaříme na požadovanou hustotu, asi 10 minut. Ještě horké plníme do sterilizovaných sklenic a otočíme dnem vzhůru.
Ideálně se hodí k sýrům.
Tak alou do lesa!
To, co máš na misce, se v lese nevyskytuje. 🙂 Ale já snad na zahradě ještě natrhám . Včera jsem to plenila a byl kýbl zmrzliny a mám skleničku džemu, Třeba se najde aspoň na vzvůreček.
Ta miska plná ostružin je krásná.
Mladí mají na zahradě obrkřoví ostružin.Jenže mají taky 3 kobylky co poctivě sklízí. Občas si taky zobnu,ale asi to zvládnou sníst za čerstva.
Čerstvé jsou nejlepčejší 😋
To není miska, to je dvoulitrová bandaska. 😉
U nás těch ostružin nemáme moc a dozrávají postupně.
Když to neuhlídám, stačí je sezobnout můj zeťák.
Mít pořád zahradu s beztrnným ostružiníkem, neváhám ani vteřinu. Ale běhat po lese a hledat sem tam pár ostružin?… To faaakt neee.
No uložím si – co kdyby… receptík by se mohl hodit 😋😎
Z lesních je to lepší. 🙃
Souhlasím, že lesní jsou chuťově bezkonkurenční, jenže v současné době nevím o lese, kam by stálo za to zajít s plecháčkem, natož s bandaskou… Doba, kdy jsme s dětma chodívali do lesa na maliny a koncem léta na ostružiny, se nazývá dávnou minulostí 😕
Já z ostružin spáchala džém…nenapidlo mě, že by se dalo něco picantního. Tak uložíme do příště, no..
Taky si recept opíšu, může se hodit.
vypadají nádherně..recept uložen..ale tyhle bych narvala do Eton mess, místo jahod….