4 plátky libové krkovice
2 mrkve
1/4 menšího celeru
1 petržel
cibule
bobkový list
nové koření
zakysaná smetana
sůl
pepř
(cukr, ocet)
olej
Maso zlehka naklepeme, osolíme, opepříme. Kořenovou zeleninu nastrouháme, cibuli nakrájíme na kostičky.
Maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji, vyndáme a ve výpeku orestujeme cibuli. Když začně zlátnout, přidáme nastrouhanou zeleninu a dál restujeme. Když začne zelenina měknout, vrátíme do kastrolu maso (zahrabat pod zeleninu), přidáme jeden bobkový list a tři kuličky nového koření, malinko podlejeme a dusíme, dokud maso není měkké. Měkké maso vyndáme a odložíme stranou. Zeleninu můžeme ještě dál dusit, dokud se téměř nerozvaří (taky záleží, jestli nastrouháte najemno nebo nahrubo), vyndáme koření, přidáme zakysanou smetanu, provaříme, podle chuti přisolíme, přisladíme, okyselíme, vrátíme do kastrolu maso a ještě chvilu spolu prohříváme. Příloha – houskový knedlík. Taková ošizená svíčková, podle toho, jaké možnosti chalupa dá 🙂
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Jé, moje oblíbená omajda??? Já dávám sladkou smotanu, trochu hořčice a kyselím citronem, nebo i limetkou, podle toho, co je zrovna doma. A někdy taky rozmickuju, podle nálady
Dělám stejně, jen poté co osmahnu zeleninu, zkaramelizuju cukr a přidám trochu octa.
Tož co k tomu dodat. Jednoduše mňamka.:-)
Haderach,
nepatří tam ještě popepřit mobil a ostrouhat si kus prstu? Domnívám se, že ano – soudě podle včerejšího komentáře. Vypadá to dobře, plánuji uvařit. Takové omáčky máme rádi. Jen vynechám ten opepřený mobil snad to nebude chuti vadit – to bych měla zvládnout, nebude problém, pokusím se vynechat i ten ustrouhaný prst, ale tady moc za sebe neručím, i já to dokážu.
Co do toho svym milým přistrouhneš je zcela ve tvých rukách. Mobil nepepři, neni-li v obalu. Šlo by to blbě vyfoukat! Hepčííííí!
Jednou, v narvaný masně, mi kamarádka krájela kousek gothaje. A okrouhla si prst. Protože to byla dobrá známá, tak jsem odtušila něco v tom smyslu, že jsem chtěla gothaj a ne hovězí…
A najednou byla ta masna prázdná.
Struhadlo je krvelačná bestie. Občas na ochucení používám nejen přistrouhnutý prst, někdy i ukrojený nehet, někdy i červené barvivo. Záleží na chuti.
Tak tento recept má u nás vždy zelenou, masíčko, zelenina a nemusí tam být ani zakysanka /nebo smetana/pro mýho muže, ale já ji ráda, tak tam vždy nechybí. U nás by takové majdy mohly být několikrát týdně a k tomu 4-5 knedlíků. Moc dobré!
Skoro stejně to vařím i já, když je maso pěkné, tak plátky, když se dělí, tak ho nakrájím na kostky. A z koření ještě dávám snítku tymiánu, pár jalovčinek a kousek citronové kůry. Pokaždé to sklízí úspěch… 🙂
Úžasná vzpomínka na kuchařské začátky ??. Podle Nové domácí kuchařky jsem takto Uvarila vepřové jazyky ( vždyť vite, ze v reznictvi byl jen Bucek a kotleta každá jiná (a jazyky). Az po uvaření mi došlo , ze mám vlastně „svíčkovou“. Tak jsem to příště střihla z karbanatku, jako Haderach z krkovicky Atd. Je to vynikající jídlo . Mňam a díky za připomenutí
Taky je to naše oblíbená 🙂 i když… Včera jedna sestra (29) říká druhý sestře (12): „Jak je možný, že máš tak dobrý vlasy?!“ Mladší odtušila: „To je tim, že nejim svíčkovou…“
Hlavně, že veškerý potomstvo sežralo vtipnou kaši, ale co uvařit, když se všichni sejdem, to mi nikdo neporadí a já jsem nejspíš bez nápadu proto, že nejim uzenou polífku.
Teda Boye, u Vás musí bejt veselo … jinak co slovo, to perla – vždycky se pobavím 🙂