daňčí hřbet
medová hořčice
sádlo
máslo
česnek
tymián
bobkový list
nové koření
sůl
Dostala jsem vykostěný daňčí hřbet a co s ním?
Tak jsem jej maličko potřela medovou hořčicí, na troše sádla opekla a dala bokem.
Přidala kousek másla a při nižší teplotě nechala ve výpeku rozvonět tři snítky tymiánu, tři nasekané stroužky česneku, bobkový list a pět kuliček nového koření. Vmíchala ještě lžíci medové hořčice, maso teprve teď osolila, ve výpeku pěkně obalila a nechala cca dvě hodiny marinovat. Občas jsem ho obrátila, aby byla marináda pořád na masu.
Pak rozehřála troubu na cca 180 stupňů, podlila 1 dl horké vody, zakryla a dala péct. Deckou horké vody jsem podlila ještě asi dvakrát, chce to hlídat, aby se výpek nezačal připalovat. Asi za půl hodinky bylo hotovo. A pekla jsem v co nejmenším pekáčku, aby se tam maso akorát vešlo. Bylo měkoučké a šťavnaté. Omáčky nebylo moc. Na závěr ji lze trochu rozředit a přelít porce masa na talíři, nebo, jako já, nakrájet maso na plátky a v té husté omáčce je ještě obalit.
Poslala a.rena: „S marinováním opečeného masa to byl experiment a vyšel. Na fotce to vypadá spáleně, ale opravdu nebylo. A chutnalo nám moc s mladými v horkovzdušné fritéze upečenými brambory.“
Renčo, to je krása! Až mi tu přistane kousek nějaké divočiny, budu na tenhle recept pamatovat. Díky.
Kilo daňčí kýty se schovává na mrzáku, vždycky to mořím apsoň týden – zkusím, ale běda, jestli to bude moc dobrý! Vždycky vyrhožuju, že to je poslední zvěřina, co dělám, a zas něco přijde. Zatím nejlepčejší byla jelení kýta – týden v mořidle a maso měkoučké.
to spáleně vůbec nevypadá..vypadá to prudce jedle…
my o víkendu králičí játra po chalupářsku a rýži…a krůtí masový vývar (obíračka, zeleninka a nudle)
Já teda vůbec netuším, co budu vařit. Mám problém sevřít prsty na obou rukách a tak vaří Vlastik a tomu je nutno vybrat, co možná nejjednodušší vaření.
chleba s máslem ….a rajče… 😉
Promiň, že ti do tohoto nejlepšího jídla kecám, ale když jsem si tam jednou přidala plátky vajíček na poloměkko , tak to bylo úplně na protáčení okálů 🤭. Ale otevřít pusu jako na hamburger, neboť mám ráda hrubé plátky i hrubé krajíce Šumavy – jako havíř
Já se s divočinou nepotkavám vůbec.
Vypadá to náramě.
A dnes jednoduchá brkaše a játra na cibulce.
Je to luxusní a když ještě měkké …. Nemám rada tvrdé maso / jak prohlašuje o sobě Martin Dejdar , že miluje tvrdé maso bez jakékoli šťávy
Marinovat opečené maso je zajímavý nápad 👍 Pokud k nám zvěřina zabloudí, vyzkouším. Možná by to šlo zkusit i s kouskem čuníka? 😋😎
A.reno, nádhera, to bude o víkendu, páč ten kus zvěřiny je v mrazáku. Díky 👍👍👍