(2757) Švestková čokoláda

2,5 kg švestek
2 vanilkové cukr
100 ml rumu
1 kg cukru
200 g kakaa

Omyté a vypeckované švestky důkladně rozmixujeme. Pak kaši přelijeme do hrnce a přidáme krupicový cukr. Rozvaříme (trvá to asi 15 minut), necháme vychladnout a propasírujeme. Potom přidáme rum, vanilkový cukr a kakao, řádně promícháme a uložíme na 24 hodin do lednice. Druhý den čokoládu naplníme do čistých sklenic a zavařujeme po dobu 30 minut jako švestkový kompot.

Poslala Květoslava: „Výsledek je řidší, používá se při pečení jako přísada do perníků, náplní, jako topping na poháry apod… Nám chutná do bílého jogurtu. Zavařené by mělo vydržet ve spíží až jeden rok (neověřeno, dělala jsem poprvé a jen z půl kila švestek – byla malá sklenička 0,33 ml)

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (2757) Švestková čokoláda

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Já jsem tedy měla neodbytný pocit, že už jsme to tu měli – ale nenašla jsem, tak snad ne.

  2. lakysa22 napsal:

    Já to děmlala podle Jaktak z 20.9. – snacha byla nadšená.

  3. BOYE napsal:

    Jo, to je dobrý! Do litejch perníků přidatelný – vyzkoušeno. A když dáte málo cukru, místo rumu tequilu, trošičku osolíte a přidáte chilli, je to skvělý na „mexický“ masa. Ale i do vege tortil a tak různě jihoamerickýho domácího žvýkání…

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Moje babička přidávala do perníku několik lžic jablečných povidel a já přidávám zrovna strouhaná jablka. Tak proč ne švestkový rozvar …. vyzkouším malou dávku. Díky 👍👍

  5. a.rena napsal:

    A my už máme po trnkách… Kruciš! Semtam by se daly ještě nalašovat durancie, ale to nemám morálku. V týdnu jsme navařili asi 15 litrů povidel trnkových a duranciových a před dovolenou také tolik hruškových. No nic, tak za rok.

  6. Francizska napsal:

    Došlo vlákno. Pro Lakysu.👍👍👍🤣🤣🤣

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..