sádlo (máslo)
mouka
vývar (voda)
ocet
hrášek (čertsvý, mražený – ne z konzervy)
smetana
cukr dle potřeby
sůl
Ze sádla (másla) a mouky uděláme jišku, zalijeme vodou či vývarem, přidáme ocet, provaříme 5 minut. Přisolíme, dáme hrášek, vaříme max 15 minut. Přilijeme smetanu, dochutíme cukrem či octem a solí, necháme zavařit a podáváme. S vejcem, vařeným hovězím, knedlíkem (tenhle je z mrazáku, proto moc nevypadá), těstovinami či chlebem.
Starý recept po prababičce (a foto) pan Milan Paleta.
Tuto omáčku si vařívala i moje tchýně a byla dobrá. Obměna byla salátová máčka. To se až ke konci vaření přidal natrhaný salát. Tu jsem ale nemusela.
a ta zas chutnala mně 😀
To vůbec neznám.Hrášek mám ráda tak zkusím
Pro mě určitě . Dám si z mraženého hrášku
O tomhle pokrmu jsem nikdy neslyšela a i když téměř stejně dělávám okurkovou omáčku, nahradit kyselou okurku hráškem mne fakt nenapadlo. Určitě zítra zbyde mražený hrášek z hráškového rizota 😋😎
Květule , ooo, díky za pripomenuti okurkove . Mňam mňam mňam