Na cca 10 skleniček o objemu 0,3 l nakrájíme na kousky asi 7 l hrnec hub, nejlépe drobných, které můžeme nechat i celé nebo jen rozpůlené
Houby povaříme dle jejich tvrdosti 10 – 20 minut ve slaném nálevu, který připravíme ze 4 l vody, 4 polévkových lžic soli, 10 kuliček nového koření, 4 bobkových listů a kousku celeru.
Průběžně sbíráme pěnu a nečistoty. Poté slijeme a propláchneme studenou vodou, necháme vychladnout. Celer ani koření už dále nepoužijeme.
Nálev
0,5 l octa
1,5 l vody
40 g soli
100 g cukru
20 tablet umělého sladidla
2 bobkové listy
2 hřebíčky
6 kuliček nového koření
30 kuliček pepře
3 lžičky hořčičného semínka
Vše povaříme 5 minut.
Houby naskládáme do sklenic, můžeme proložit kolečky mrkve, cibule, stroužky česneku, případně feferonkou. Sterilujeme 25 minut na 100 stupňů zcela ponořené ve vodě.
Poslala a.rena
koukám, že máme stejnej recept :-D, jsou opravdu dobré..holky, já bych si tak dala václavky v octě…ty už jsem řadu let neměla…
Už rostou…
Spousta maličkých houbiček nám rostla koncem září na zahradě v trávě. Občas se připletly do krmení pro králíky a ti je sežrali. Tatínek usoudil, že asi budou jedlé, ale tím to skončilo. Jednou si jich všimla spřátelená sousedka, která zajásala, že to jsou krásné malé václavky a že jsou dobré do octa. Několik let si je tam chodila sbírat (nikdy nedonesla skleničku ochutnat😕). Pak se pokácely olše a další listnáče, pod kterými rostly a byl konec. Václavky v octě jsem nikdy neochutnala.
A nějakej Václav by nebyl? Ani voctě bejt nemsusí…
Myslis Vaclav na ocet? Jednoho bych mela, ale ten na ocet neni a nedam… 😉
A jak je dobrý guláš … jenže se ti nedivím !!! 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🤗
Ještě jsem nikdy houby nenakládala. Recept vypadá sympaticky… ukládám, jestli budou vhodné houby, vyzkoušela bych v menším množství 😋😎
Fakt???
Pocházím z vesnice, odkud je do lesa dost daleko, houby tam byla vzácnost, takže tatínek houby nenakládal a já se nikdy nesetkala s někým, kdo by mi pořádně vysvětlil co a jak. Manžel o houby v octě nestál, tak nebyl důvod shánět recept.
🙃
Prosim pěkně, může mi někdo vysvětlit, proč se do každýho skvělýho nálevu dává sladidlo? A stane se něco, když tu náhražku nahradim cukrem?
Bose, ač nerada, taky ho dávám. Kdysi jsem se ptala stejně jedné moji kamarádky, výborné kuchařky. Bylo mi vysvětleno, že to zkoušela i jen s cukrem. Prý to je lepší se sladidlem a cukrem. Vzala jsem to na vědomí a dělám stejně, recept mám stejný.
Recept mám taky stejný, cukru dávám o něco víc, 9 mírně vrchovatých PL a sladidlo 10 tablet. Dávám ale o čtvrt litru víc vody a to i na okurky. Muž neměl rád, když to bylo moc kyselé. Nikdy se mi nic nezkazilo.
Té vody vlastně o půl litru víc, tedy 2 litry a půl litru octa.
Letos jsem zatím houby nezavařovala, zatím jsou (dle žádosti dcérenky) všechny v mrazáku. Ale zatím rostou, tak uvidíme, třeba něco do sklenic hodím …. i když, sklenice již docházejí, tak toho zase tolik nebude.
Ale recept vypadá skvěle. A to sladidlo údajně zrovna konzervuje, já ho dávám i do okurek, takže s tím musím souhlasit. (tam teda nedávám žádný cukr, jen ten cukerin a okurky jsou skvělé i za dva roky …… ale marně přemýšlím, kdy dva roky vydržely 🤣🤣🤣🤣)
Jj, cukerin proto, že konzervuje.