Jedlé houby pokrájíme, dáme do širokého hrnce na rozpuštěné a teplem vonící sádlo, zarestujeme a osolíme. Až pustí „vodu“, vydusíme (záleží jak moc máme „mokré“ houby) , horké naplníme do skleniček, zatáhneme víčka a počkáme až uslyšíme ten správnej zvuk pnoucího víčka. Necháme vychladnout. Pokud si nejsme jisté, protáhneme zavařovacím procesem 20 minut na 80°.
Poslala Sharka : „Jsou vhodné do rizota, do krupeta, k chlupatým knedlíkům nebo ke špaláčkům, případně na chleba a na zapiekanki, do gulášů a pod maso. Já to třeba cpu i mezi kůži a maso kuřete jako nádivku nebo přidávám do sekaný.“
ke špalíčkům – malým bramborovým knedlíčkům,no jdou i dělat plněné beknedliky houbami 😀
A co halušky s houbama? 😉😋
skoro to samé:-D
Začínám stejně, ale místo do skleniček dávám do mikroténových sáčků v tenčí vrstvě a naplacato mrazím. Pak si odlamuji potřebné množství a doupravím tak, jak píše Šárka. 😋
Když jezdívaly děti pravidelně na Vánoce domů, odvážely si takto zavařené houby. Prý si dělali smaženici a vzpomínali na dětství. Teď už kamionama nejezdějí, do letadla je to těžké, tak když se zadaří, posílám jim obálky se sušenýma. Letos jsem sice v lese ještě nebyla, ale houby „přicházejí“ , tak sušička běží na plné obrátky a já dnes kupovala velké bublinkové obálky…😎
Dělám jako ty. Mrazim.
Taky radši mrazím. Letos je houbový rok, tak si užíváme, co to jde. Nejvíc si asi všichni pochutnáváme na houbovém pekáčku (doktorky Aleny). Bez grilovacího koření (s tím se mi neosvědčilo), jen solím, přidám pepř, kmín, česnek. A to je potom papáníčko!
mě se všechno do mrazáku nevejde, tak tam maso a tohle proste do sklenic….
To je jasné, jak je málo místa v mražáku… Mám uloženo a budu vědět, že sklo funguje.
Sorry jako … jsem se pobavila u „Jedlé houby pokrájíme“ … chtěla bych vidět odborníka, který by pokrájel houby nejedlé 🤣🤣🤣 Sharko, nic proti Tobě, jen jsem dnes měla výživný den a přesně toto jsem potřebovala. Díky
Vidíš, toho jsem si nevšimla. 🤣🤣 S dnešním dnem ti můžu asi silné konkurovat. Bohužel.😓😓
ale jo..taky takový znám…a vyhodilo se všechno.. 😀
Já obdivuju , že má Sharka dobré zkušenosti . Kdysi daaavno tomu , jsem toto zkusila – ale Václavky. Všechno mi zakysalo a bylo toho dost . Tak jsem si řekla prostě : houby v sadle neumíš a zavařuju nakyselo a mrazím.
Tenkrát jsem určitě nezavařovala , jen zalévala sadlem . Takže musím vyzkoušet dle Sharky , ale budu zavařovat
Já houby zavařuju bez sádla, jen vydušené ve vlastní šťávě, ve sklenicích je dobře namačkám, aby se vyhnaly vzduchové bublinky a sterilizuju hodinu varem. Sharka to má zřejmě vyzkoušené, ale bez sterilizace bych se i těch podušených v sádle bála.
Dávám podušené ve vlastní šťávě i do mrazáku. Nechám vychladnout, nacpu do sáčků z nejmenovaného severského nábytkového obchodu a dobrý. Jen dávám trochu kmínu, když je dusím.
Já chvíli povařím dost velké kousky v osolené vodě , ocedím, zamrazím vakuově . Posléze se dá “uvařit” úplně všelijak .
Ale proč ne už podušené na sádle ? Zase kus práce ušetřené a mňam . Mrazák není nafukovací a budu doufat , že mi tentokrát hřiby “ nezblbnou”. O víkendu doufám …. 🙏🙏
Tak já budu mrzit – podusím, nacpu do sáčků z nejmenovanèho e-shopu (díky Sharko) a hezky palcaté budou čekat…
Něco mám i nasušené, letos je jich opravdu hodně. Trochu mě děsí pořtekadlo, že když je hodně hub, bude málo chleba.. snad ne🙏