(2784) Houby na sádle

Jedlé houby  pokrájíme, dáme do širokého hrnce na rozpuštěné a teplem vonící sádlo, zarestujeme a osolíme. Až pustí „vodu“, vydusíme (záleží jak moc máme „mokré“ houby) , horké naplníme do skleniček, zatáhneme víčka a počkáme až uslyšíme ten správnej zvuk pnoucího víčka. Necháme vychladnout. Pokud si nejsme jisté, protáhneme zavařovacím procesem 20 minut na 80°.

Poslala Sharka : „Jsou vhodné do rizota, do krupeta, k chlupatým knedlíkům nebo ke špaláčkům, případně na chleba a na zapiekanki, do gulášů a pod maso. Já to třeba cpu i mezi kůži a maso kuřete jako nádivku nebo přidávám do sekaný.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2784) Houby na sádle

  1. sharka.68 napsal:

    ke špalíčkům – malým bramborovým knedlíčkům,no jdou i dělat plněné beknedliky houbami 😀

  2. kvetula.v napsal:

    Začínám stejně, ale místo do skleniček dávám do mikroténových sáčků v tenčí vrstvě a naplacato mrazím. Pak si odlamuji potřebné množství a doupravím tak, jak píše Šárka. 😋
    Když jezdívaly děti pravidelně na Vánoce domů, odvážely si takto zavařené houby. Prý si dělali smaženici a vzpomínali na dětství. Teď už kamionama nejezdějí, do letadla je to těžké, tak když se zadaří, posílám jim obálky se sušenýma. Letos jsem sice v lese ještě nebyla, ale houby „přicházejí“ , tak sušička běží na plné obrátky a já dnes kupovala velké bublinkové obálky…😎

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Sorry jako … jsem se pobavila u „Jedlé houby pokrájíme“ … chtěla bych vidět odborníka, který by pokrájel houby nejedlé 🤣🤣🤣 Sharko, nic proti Tobě, jen jsem dnes měla výživný den a přesně toto jsem potřebovala. Díky

  4. Vera M. napsal:

    Já obdivuju , že má Sharka dobré zkušenosti . Kdysi daaavno tomu , jsem toto zkusila – ale Václavky. Všechno mi zakysalo a bylo toho dost . Tak jsem si řekla prostě : houby v sadle neumíš a zavařuju nakyselo a mrazím.
    Tenkrát jsem určitě nezavařovala , jen zalévala sadlem . Takže musím vyzkoušet dle Sharky , ale budu zavařovat

  5. bozena.fialova napsal:

    Já houby zavařuju bez sádla, jen vydušené ve vlastní šťávě, ve sklenicích je dobře namačkám, aby se vyhnaly vzduchové bublinky a sterilizuju hodinu varem. Sharka to má zřejmě vyzkoušené, ale bez sterilizace bych se i těch podušených v sádle bála.

  6. lakysa22 napsal:

    Tak já budu mrzit – podusím, nacpu do sáčků z nejmenovanèho e-shopu (díky Sharko) a hezky palcaté budou čekat…
    Něco mám i nasušené, letos je jich opravdu hodně. Trochu mě děsí pořtekadlo, že když je hodně hub, bude málo chleba.. snad ne🙏

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..