(2795) Bramboráčky s uzeným bůčkem, cibulí a tvarůžky

600 g nastrouhaných brambor
200 g   bůčku
1 lžička škrobu
1 malá cibule
2 lžíce petrželky
100 g tvarůžků

Na dip:
zakysaná smetana
petrželka
česnek

Brambory  osolíme, vymačkáme z nich vodu, opepříme, přidáme  na nudličky nakrájený bůček, škrob (Solamyl), na proužky nakrájenou cibuli, nasekanou petrželku a  na kostičky nakrájené tvarůžky. Promícháme, uděláme placičky, dáme na omaštěný plech a pečeme v troubě předehřáté na 220°. Po 10 minutách potřeme povrch olejem a pečeme dozlatova.

Než se bramboráčky dopečou, uděláme si dip:  200 g zakysané smetany osolíme, přidáme lžíci posekané petrželky a 2 prolisované stroužky česneku.

Recept i foto pan Milan Paleta

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (2795) Bramboráčky s uzeným bůčkem, cibulí a tvarůžky

  1. sharka.68 napsal:

    a to vypadá velice dobře…
    já z tvarglí dělal na víkend pomatlánku – postrouhalt na hrubejch slzách 12 placiček tvarůžků,dva romadury s česnekem a bylinkami, přidat postrouhanou cibuli-střední,2 stroužky česneku,pepř, paprikovou maďarskou pastu – sladkou ( 3 cm z tuby), 1PL plnotučné horčice a trochu piva (Zlatý bažant), promíchat na řidší kaši (ono to to pivo vypije a zhoustne), nechat minimálně 6 hodin, max do druhého dne odležet..jak řekl můj drahý – smrdělo to i přes sklo:-D..když jsme to otevřeli,zdrhali i pavouci…ale na čerstvém chlebíku a s pivem, k tomu,to bylo luxusní…

  2. jarybarka napsal:

    Vypadá to zajímavě ale doma bych to dělat nechtěla

  3. bozena.fialova napsal:

    S tvarůžky jsem už dělala leccos – rolády, sýrové špízy, masové kapsy, pomatlánky –
    a vždycky to bylo výborné. Ale zaklít je do bramboráků mě ještě nenapadlo. Tuhle
    trestuhodnou nedbalost budu muset co nejdřív napravit. 🙂
    Díky za recept.

  4. kvetula.v napsal:

    Tak tohle je recept dle mého gusta. Placičky z trouby – jednak to není přemaštěné a druhak se u toho nemusí dlouho stát. Snad se ale na mne pan Milan nebude moc zlobit, když ty tvargle nahradím jiným sýrem. Já je – stejně jako Hadérka- fakt nepozřu, ale ten recept vypadá tak lákavě …. 😋😎

  5. BOYE napsal:

    Tvargle a romadůry a jiné prvoplánově zrající smrdící jsem začala brát na milost až dávno po padesátce. Ale nikdy mi nevadily dobře zralé camemberty, rokfóry a jiní plesnivci, přestože už taky občas měly svůj odér. Za těch prvních padesát let života jsem pozřela tvargle dvakrát a romadůr třikrát. Vždycky jen proto, abych neurazila předkladatele a vždycky mi bylo zle přinejmenším psychicky. Teď si je i kupuju a s chutí konzumuju v různých úpravách i jen tak s chlebem. Jen mám pocit, že tvargle bývaly jiné. Nedrobivé až mazlavé a víc smrděly. Teď, když je koupim, snažim se nechat je nějak dozrát a zušlechtit, ale nic moc. Přijde mi to škoda peněz, protože jsou nechutně drahý. Romadur je na tom líp. Nebo se mi to zdá a mám pokřivenou paměť? Co vy, dlouhodobí uživatelé, máte podobnou zkušenost?

  6. Vera M. napsal:

    Jj, tvarůžky jsou jaksi jiné. Když se podaří vystihnout ten moment, kdy jsou takové rosolovaté lomivé, tak je vyhráno . Předtím jsou drobivé a potom už zase přetažené.
    Na teplo prý udělají doma nevyvětratelný odér , taky mám z toho strach .
    Jinak ty bramboráčky vypadají luxusně

  7. a.rena napsal:

    Ó, tvarůžky já ráda, odjakživa. A v těch bramboráčcích to bude opravdová dobrota. Ale je pravda, že tvarůžky už nejsou, co bývaly. Ani jiné „voňavé“ sýry. Zdá se mi, že v dnešní době nejlepší tvarůžky jsou kousky. Tím, že jsou malé, líp dozrávají. A dají se ještě „donuty“ s dírou uprostřed.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..