600 g nastrouhaných brambor
200 g bůčku
1 lžička škrobu
1 malá cibule
2 lžíce petrželky
100 g tvarůžků
Na dip:
zakysaná smetana
petrželka
česnek
Brambory osolíme, vymačkáme z nich vodu, opepříme, přidáme na nudličky nakrájený bůček, škrob (Solamyl), na proužky nakrájenou cibuli, nasekanou petrželku a na kostičky nakrájené tvarůžky. Promícháme, uděláme placičky, dáme na omaštěný plech a pečeme v troubě předehřáté na 220°. Po 10 minutách potřeme povrch olejem a pečeme dozlatova.
Než se bramboráčky dopečou, uděláme si dip: 200 g zakysané smetany osolíme, přidáme lžíci posekané petrželky a 2 prolisované stroužky česneku.
Recept i foto pan Milan Paleta
a to vypadá velice dobře…
já z tvarglí dělal na víkend pomatlánku – postrouhalt na hrubejch slzách 12 placiček tvarůžků,dva romadury s česnekem a bylinkami, přidat postrouhanou cibuli-střední,2 stroužky česneku,pepř, paprikovou maďarskou pastu – sladkou ( 3 cm z tuby), 1PL plnotučné horčice a trochu piva (Zlatý bažant), promíchat na řidší kaši (ono to to pivo vypije a zhoustne), nechat minimálně 6 hodin, max do druhého dne odležet..jak řekl můj drahý – smrdělo to i přes sklo:-D..když jsme to otevřeli,zdrhali i pavouci…ale na čerstvém chlebíku a s pivem, k tomu,to bylo luxusní…
To smrdí i přes monitor. 🙂
Taky bych zdrhala. Já nepochybuju o tom, že je to skvělý, ale já to prostě nemůžu.
Vypadá to zajímavě ale doma bych to dělat nechtěla
S tvarůžky jsem už dělala leccos – rolády, sýrové špízy, masové kapsy, pomatlánky –
a vždycky to bylo výborné. Ale zaklít je do bramboráků mě ještě nenapadlo. Tuhle
trestuhodnou nedbalost budu muset co nejdřív napravit. 🙂
Díky za recept.
Tak tohle je recept dle mého gusta. Placičky z trouby – jednak to není přemaštěné a druhak se u toho nemusí dlouho stát. Snad se ale na mne pan Milan nebude moc zlobit, když ty tvargle nahradím jiným sýrem. Já je – stejně jako Hadérka- fakt nepozřu, ale ten recept vypadá tak lákavě …. 😋😎
Tak to já bych určitě 4-5 kousků ochutnala ale kdyby mi je někdo přinesl hotové
Tvargle a romadůry a jiné prvoplánově zrající smrdící jsem začala brát na milost až dávno po padesátce. Ale nikdy mi nevadily dobře zralé camemberty, rokfóry a jiní plesnivci, přestože už taky občas měly svůj odér. Za těch prvních padesát let života jsem pozřela tvargle dvakrát a romadůr třikrát. Vždycky jen proto, abych neurazila předkladatele a vždycky mi bylo zle přinejmenším psychicky. Teď si je i kupuju a s chutí konzumuju v různých úpravách i jen tak s chlebem. Jen mám pocit, že tvargle bývaly jiné. Nedrobivé až mazlavé a víc smrděly. Teď, když je koupim, snažim se nechat je nějak dozrát a zušlechtit, ale nic moc. Přijde mi to škoda peněz, protože jsou nechutně drahý. Romadur je na tom líp. Nebo se mi to zdá a mám pokřivenou paměť? Co vy, dlouhodobí uživatelé, máte podobnou zkušenost?
Ač jsem to zkoušela několikrát, tvarůžky nepozřu. Romadur jim tak dvakrát do roka. Připadá mi ale, že býval lepší. Nejraději jsem měla desertni sýr. Býval nejjemnější. Bohužel už se nevyrábí.
Ty kulaté dezertní sýry jsem milovala. Byly dvoje, malé, tuším, že za 90 haléřů a velké za 1,20 Kčs. A nevím, jestli si některá pamatujete na sýr rytíře Žumbery, také měkký zrající a velikostí byl skoro za tři Romadury. Všechny tyhle delikatesy ale z trhu zmizely. 🙁
Žumberu jsem kupovala mámě ještě když byl Kuba malej…takže pamatuju i já. 🤣
Olomoucké jsou pouze jedny.
Pak se dají koupit různé jiné tvarůžky a ty jsou i chuťově i konzistencí úplně jinde.
Přiznám se ale že originály už dlouho nekupuji kvůli ceně.
tvargle jsou předražené, pamatuju j ez a1,50. Kupuju je jen v Makru,za 285,- kilo. jsou nezralé,takže si jich pěkně 3 tejdny nevšímáme a pak to přijde..zoranžoví,začnou být mazlavé a smrděj i přes krabičku z plastu…po dalším tejdnu už jsou ochotné přijít nám i naproti…
Nojo, za korunu pade – a jakej jsi tenkrát měla plat?
Tuto krabici koupil manžel , když jeli s dcerou a budoucím zeťakem do apartmá v HR. Zabalil do folie a k tomu vzal ještě kvašáky domácí . Existuje fotka nazvaná : žranice s překvapením u taťky. Tvargle cestou dozrály a s místním chlebem mňam .
Já tam bohužel nebyla …
Jj, tvarůžky jsou jaksi jiné. Když se podaří vystihnout ten moment, kdy jsou takové rosolovaté lomivé, tak je vyhráno . Předtím jsou drobivé a potom už zase přetažené.
Na teplo prý udělají doma nevyvětratelný odér , taky mám z toho strach .
Jinak ty bramboráčky vypadají luxusně
pokud ti syreček vyteče na pánev, tak se odstěhujou i štěnice:-D
Ó, tvarůžky já ráda, odjakživa. A v těch bramboráčcích to bude opravdová dobrota. Ale je pravda, že tvarůžky už nejsou, co bývaly. Ani jiné „voňavé“ sýry. Zdá se mi, že v dnešní době nejlepší tvarůžky jsou kousky. Tím, že jsou malé, líp dozrávají. A dají se ještě „donuty“ s dírou uprostřed.