(2891) Houstičky z majonézového těsta

500 g hladké mouky
300 ml mléka
100 g majonézy
1 balíček sušeného droždí
přiměřeně soli

Na dokončení
hrubá sůl
kmín
žloutek

Ve dvou třetinách vlažného, oslazeného mléka necháme vzejít droždí. Potom ručně vypracujeme těsto až je vláčné a nelepivé.
Necháme vykynout jednu až dvě hodiny. Těsto rozdělíme na 10 stejných částí, každou část rozdělíme na tři kusy, vyválíme v ruce válečky a upleteme housky.
Položíme je na plech, necháme 5 – 10 minut vykynout. Potřeme vajíčkem, posypeme hrubozrnou soli a kmínem.
Pečeme na 180 stupňů cca 15 minut.

Poslala Francizska s dodatkem: „My používáme droždí čerstvé.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (2891) Houstičky z majonézového těsta

  1. jarybarka napsal:

    Jsou krásné.Ještě že jsem po snidani asi bych tu slintala.mňám

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Já majonézový vůbec naznala, vostuda. Určitě je krásně vláčný.

  3. bozena.fialova napsal:

    Tak tenhle recept se bude moc hodit, když dojde pečivo a do města pro čerstvé se nechce. 🙂 Děkuju.

  4. Vera M. napsal:

    Taky děkuji , bezvadné . Kolik je, Hani , celkem kousků a kolik čerstvého droždí ?

  5. Francizska napsal:

    Je z toho 10 větších houstiček.
    Kynuté těsta u nás dělá manžel, takže i houstičky jsou jeho výtvorem.
    Dělá z dávky 3/5.
    V poslední době měl pár špatných zkušeností s droždím, dává tedy více. Tady je jedna celá kostka. Ale jak jsem zjistila, hodně lidí dává více droždí.
    Houstičky jsou první den děsně žravé, ale dají se jíst i další dny.
    Jednou si vzal do práce, zapomněl na ni. Asi po týdnu si na ni vzpomněl, kupodivu nebyla plesnivá a dala se i ukousnout.

  6. kvetula.v napsal:

    Houstičky jsou excelentní 👍
    Co se majonézy týče, nikdy jsem s ní nic nepekla. Mám sice někde už spoustu let uloženou majonézovou bábovku, ale nikdy jsem ji nezkusila. Jelikož různé pečivo peču, při první vhodné příležitosti tyto houstičky vyzkouším😋
    Co se droždí týče, tak jsem se při covidovém nedostatku „živého“ naučila používat do housek a chleba sušené. Nenechávám ho vzejít, zamíchám ho do mouky a přileju vlažnou tekutinu. Vždy mi to hezky nakyne. Problém nebyl ani s prošlým.😎

  7. jarybarka napsal:

    Já taky používám sušené do mouky a vždy ok.
    Čerstve jsem koupila asi 2x loni na drožďovou pomazánku.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Majonéza – moje kamarádka jí přidává do těsta na sladké pouťové koláčky a jsou vynikající, hlavně dlouho vydrží. Takže mne to nepřekvapuje.
    Houstičky vypadají krásně, určitě recept někdy vyzkouším. Díky

  9. IvaC napsal:

    Dávám majonézu i do těsta na buchty a jsou fakt dobré….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..