Těsto
200 g polohrubé mouky
3 PL vody
1 žloutek
100 g másla
špetka soli
Ze všech přísad vytvoříme těsto, které dáme chladit do lednice
Náplň
3 velké cibule
150 g vody
2 ks vejce + bílek z těsta
50 g másla
50 g nivy
50 g goudy
špetka muškátového oříšku (nutně být nemusí)
10 PL smetany ke šlehání
špetka pepře
50 – 100 g posekaných ořechů
Ve chvíli, kdy dáme těsto odpočinout do lednice, připravíme nakrájenou cibuli na kostičky a podusíme v kastrole ve vodě. Necháme vychladnout a přidáme máslo, rozkvedlaná vejce, na kostičky posekané sýry, smetanu a muškát s pepřem. Necháme cca 5 minut zahřívat – sýr se rozpustí a vejce trochu ztuhnou. Opět necháme vychladit.
Posekáme si vlašské ořechy.
Vyválíme těsto do normální dortové formy (nezapomeneme na okraje), nalijeme zchladlou náplň, posypeme ořechy a dáme do trouby na 45 minut při teplotě 150°.
Poslala Úsměvka: „Dobrou chuť.“
Usměvko nádhera.
S nivou a těmi ořechy to musí být labůžo.
Ukládám si a určitě udělám.
To je zase luxus ✨. Nejlepší bude asi teplý …
To jsou opět kulinářské svody! Nezbývá, než zkusit. Třeba mě i minou afty. (Po ořechách vždycky trpím. Syrové nemůžu vůbec a přepečené jsou sázka do loterie. Ale mám je ráda).
Kočky, byl skvělý a chválený. Jen příště bych korpus předpekla, jak vidíte na obrázku, tak není ouplně cajk.
A sýrů jsem dávala víc, přidala jsem i pokrájenou šunku na kostičky, smetany jsem tam dala celý kelímek 33%. Měla jsem strach z cibule, ale zbytečně, tím že se dusí ve vodě pod pokličkou cca 15 minut, tak byla výborná. A muškát jsem nedávala, já ho nějak v jídle nemusím. S těstem se skvěle pracuje, určitě bude mít využití i na jiné koláče, klidně i sladké.
A děkuji za pochvalu.
Máš to krásné. Děláš chutě.
Cibule začíná kvapem rašit (že by už cítila příchod jara?) , takže strouhám, smažím, mrazím a cpu kam se dá. Tohle je taky dobrý způsob, jak ji zužitkovat. Věřím, že to bude luxusní a určitě nezbyde. 😋😎
Tady by to chtělo zvzůreček!! Niva ořechy – to je slastné spojení. A mukšát můžu, špetičku dávám do kapání do polévky.
Ani ty ořechy,ani ten muškát.a to ať v kiši nebo v kapání,by mne nenapadly.Miluji kiš a někdy si ho dělám jen pro sebe,muž to nebaští.Těsto je opravdu lepší předpéci,jen tak lehce,dobré je ho i trochu propíchat,a pak dávám pórek,nějakou šunku, strouhaný sýr,jaký mám doma,a zaleji to rozmíchanými vejci v zakysané smetaně,případně do té směsi zamíchám bylinky,samozřejmě sůl a pepř…Děkuji za připomenutí…