játra z divočáka
pepř
majoránka
mouka
vejce
strouhanka
sádlo nebo olej
sůl
Z jater vykrájíme silnější cévy (lze je použít do masového vývaru) a nakrájíme ne moc silné plátky.
Každý řízek z jedné strany okořeníme špetkou pepře, z druhé jemně nadrcenou majoránkou a bříšky prstů poťukáme, aby se koření k játrům dobře přichytilo. Pak je obalíme v klasickém trojobalu (syrová nesolit) a zvolna usmažíme do červena. Hotové vyjmeme na papírovou utěrku a ještě horké osolíme.
Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami, hodí se k nim tatarská omáčka nebo zeleninový salát.
Poslala Fialka“ „Stejným způsobem lze upravit i játra telecí, drůbeží, případně i vepřová, která ale nejsou tak jemná. Setkávám se s tvrzením, že se játra mohou osolit hned syrová před přípravou, ale jednou jsem to na malém vzorku zkusila a bylo to jako ze štětináče – alkoholika s pokročilou cirhózou.“
Dělám vepřová – zkusím tu marojánku, zatím jen pepřím
Vypadá to moc jedle. Dělám málo kdy, ale občas ano, zvlášť teď když mám snachu, která játra miluje a syna který je nepozře. Takže když jedu k nim a syn zrovna není doma, děláme si krůtí hody, ovšem většinou z kachních jater (ke zvěřinovým jsem se zatím nedostala a vepřová jsou na nás trochu tuhá). Dík za připomenutí, brzy zkusím zas.
krůtí hody z kachních jater, no to jsem se teda předvedla 😀 . Samozřejmě „játrové hody z kachních jater. A to si vždycky říkám, že než odešlu, tak si to po sobě přečtu, ale mnohdy jsou prsty rychlejší než mozek no.
játra nesolím, ale obalový materiál ano..játra jen opepřím a obylinkuju….
Kance nemaje, skočím si na Arbesák pro telecí, dostala jsem chuť!
Obalovaná vepřová játra miluju.A nesolím ani syrová ani už smažená. K divočáčím se nedostanu ale nevadi.Ta majoránka a česnek budou skvělé.
Majoránka a pepř, česnek nedávám.
Ajaj tak pepř dávám a tu majoranku přidám.
Jsem šmatla pardon.
Ách! Kance nemám, tele taky ne, tak co teď? Budou králičí. Howgh!
Tak já teda játra těsně před přípravou lehce osolím. A kdybych se dostala ke kachním, uvařím je v sádle (klidně vepřovém). A pak bych si mlaskala – buď nakrájená na plátky na chlebu s tím sádlem, nebo nastrouhaná a se sádlem smíchaná – taková jednoduchá „paštika“ … ale nemám je bohužel v dosahu 🙁
Určitě to bude dobré. Jen mám k tomu blok z dětství. Máti ve spolupráci s babičkou udělaly smažené játra. To mi bylo do deseti let. Přesmazily to, bylo to trupelnaté. Nedalo se to polknout. Dodnes jsem to nepřekonala.
A to jsem hodně jídel od té doby zvládla. Koprovou i rajskou omáčku.Kulajdu atd. Jen to prostě vařím jinak.
U koprové a rajské jsem měla doma výjimku. Nemusela jsem omáčku, dostala jen knedlík a maso. Nic moc, dusila jsem se tím. Ale lepší než s omáčkou.
Prostě, játra nepozřu.
Boženko, ty tvoje bych fakt ochutnala.
Dala bych si , ale krupelnatá fakt ne – jinak fotka úžasná , hned bych se zakousla a slupla všechno . Bojím , že to skončí zase u sporáku a pánvičky. Závidím Helen ta telecí
Játra si musím dělat sama, v hospodě či restauraci bych si je nedala ….. ale tyto vypadají nádherně ….. určitě udělám, zrovna dnes mi nabídnul kolega játra z kuřat, tož vyzkouším. Díky 👍👍👍