3 žloutky
35 dkg hladké mouky
1 kelímek šlehačky
1,5 lžíce rumu
špetka soli
necelé 1/2 kostky kvasnic
Vypracujeme těsto, necháme odležet cca 30 minut v chladu. Potom vyválíme tenkou placku a rádýlkem nakrájíme na čtverce (nemusí být pravidelné), které uprostřed 2 x – 3 x různě prořízneme a zasukujeme (neboli zamotáme). Poté smažíme do růžova. Suky nabudou. Po usmažení obalíme v cukru. Další varianta je vyválené těsto rádýlkem nakrájet na tenké pruhy cca 1 cm široké a dlouhé 15 cm. Také různě zasukovat a smažit. Nejlepší jsou čerstvé ještě křupavé. Je to taková lehčí obdoba božích milostí.
Poslala a.rena a napsala: „Blíží se končiny (neboli masopust, též fašank), a tak posílám recept na suky. Všude jsou recepty na koblihy, boží milosti, ale suky jsem ještě nikde neviděla. Možná je to jen naše krajová varianta. A bohužel nemám fotku. Možná je budu dělat až o víkendu, podle toho, jak mi to bude vycházet.“
Pan Milan Paleta recept a fotku měl – ale jak mi napsala Renata – co dědina, to jiné názvosloví a provedení (Milan dělal spíš patvary).
Renata k tomu dodala: „ My ty prořezané čtverce ještě zasukujeme (zauzlujeme), tj. cípy různě protáhneme prořezanou dírou, odtud suky). Líp ale vypadají zamotané z pruhů. Je s nimi zase trochu víc práce.“
Ale alespoň podle fotky víte, jak suky vypadají, byť nezauzlované. A když jsme u těch názvů – někde tomu také říkají „křehotiny“. Jo, a Milan nedává rum, ale slivovici.
A už tu máme i foto od a.reny!
Slivovici bych nepřežila, ptž je třeba průběžně ocuntávat, co do toho dávám…
Tak to 2x, 3x cvičně vyzkouším, nezž to udělám..
Ani já, rum to jistí.
A já bych ještě dodala, že nejsem z Valašska, ale historicky z Moravského Slovenska, zkráceně Slovácka. Slováckem se také označuje oblast okolo Hodonína, ale to přesně nevím, jak název vznikl, z čeho to vychází. Takže moje suky jsou slovácké. 😉
Mám v tom bordel, opraveno. Omlouvám se.
Nic se neděje, s Valašskem jsme sousedi a máme se rádi. Hlavně že jsou suky dobré. 😉😀
Nejen že jsem je nejedla, neviděla, ale ani jsem o této pochutině neslyšela/nečetla.
Kdypak že máme přijet na košt Renatko? 😉😋 Bude-li nejhůř, vyfoť alespoň poslední kousek pro představu a já si oslintám display 😎
Maminka kdysi dělávala boží milosti podle Sandtnerové, já na ně úspěšně zapomněla.
Tenhle postup mi připadá jednodušší a výsledek bude obdobný, tak ho vyzkouším, zatím aspoň z poloviční dávky. Díky za recept i připomenutí. 🙂
Jůůůů, to vypadá krásně …. jen mám obavy, že to je hodně pracné 🤔👍👍
Není, Úsměvko, jen to tak možná vypadá. S chutí do toho!
Vypadá to fakt lákavě Reni 😋😋 No je mi jasné, že nezbylo 😕