(2922) Dalamánky ze starého chleba VPŽ

5 krajíců tvrdého chleba
voda
1/2 kostky droždí
1/2 kg hladké mouky
hrubá sůl
kmín

Ztvrdlé  krajíčky chleba rozmočíme přes noc ve vodě (vody tolik, aby byl chléb zakrytý).  Druhý den rozmixujeme a do vzniklé kaše přidáme droždí a hladkou mouku. Vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout.   Pomoučenou  lžící vykrajujeme  z těsta  malé bochánky.   Upravíme je do tvaru dalamánku a dáváme je na vymaštěný plech. Nahoře je nožem nařízneme, potřeme vodu a posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme v troubě přibližně 25 minut při teplotě 200 °.

Na PŽ kdysi napsala Fravera

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (2922) Dalamánky ze starého chleba VPŽ

  1. bozena.fialova napsal:

    Fravera je zárukou, že recept bude dobrý, v dohledné době ho vyzkouším.

  2. jarybarka napsal:

    Líbí se mi moc a ráda zkusím.

  3. lakysa22 napsal:

    Daldamânky!! To bývala moje oblíbená svačinka! I když máme výborný chleba, semtam nêjaký kousek zůstane a pořád topinky, nebo ve vajíčku…díky za recepísek!

  4. Vera M. napsal:

    Takový dalamánek a dršťková 😉 nebo i s paštikou , zeleninou . Taky zkusím a jsem zvědavá

  5. kvetula.v napsal:

    Vypadá to zajímavě, takže počkám na zdejší reference. Prozatím nemám problém se zpracováním chleba do posledního krajíčku, ale klidně udělám změnu 😎

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak to určitě zkusím 🙂

  7. a.rena napsal:

    Já jsem to kdysi zkusila (pamatuju z PŽ) a moc nám to nejelo. Ale dám tomu šanci ještě jednou, páč na fotce vypadají nádherně. A dalamánky mám ráda.

  8. adela.adale napsal:

    Vyzkoušeno, ale nepovedlo se mi to moc vinou trouby, přestala hřát tak, jak má … no, má chvíli po záruce, tak co bych chtěla, že … 🙁
    Ale chuťově dobré, jen nezapomenout dát sůl do těsta.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..