Na hlávkový salát špeková zálivka – ale musí zchladnout – i když ne úplně, spíš do vlažna, aby neztuhlo úplně sádlo: vyškvařit na kostičky něco špeku, zalít vodou, přidat sůl, cukr, ocet – vše dle chuti, povařit jen do rozpuštění cukru, dolít studenou vodou, a tímto polít a promíchat. Na okamžitou spotřebu. Adela.Adale
Děkuji.🌹 Jen co bude vhodné pečivo, upeču 😋😎
Na salát je trochu brzo, ale neva.
A k sukům jsem přidala fotku! Podívejte se.
Tento salát se špekem je úplně nenejnejnej ( moje potomstvo to nechápe a špek tam nechtějí ).
Já zálivku vařím tak , že do nejmenšího kastrolku naleju tak čtvrtinu vodu, 1 lžičku soli , 10 lžiček cukru a flašku octu brutálně překlopím a hned zvednu . Nálev je “akorát “.
Vyzkoušeno mockrát a i mládež si tento nálev pochvaluje , že nemusí přemýšlet jak a co a je to OK
Salát se špekem miluje manžel, já opravdu ne. Takže dělám mu zvlášť a sobě taky.
A ledový salát dělávám se zálivkou z jogurtu, olivového oleje, medu, hořčice, trochy soli a vinného octa, do toho opražené hořčičné semínko. Ale to už je spíš samostatné jídlo.
Já ho se špekem taky nemůžu.
Reni, ten tvůj salát taky prubnu
Kámoška ho dělá tak,že udělá salát se zálivkou a před podáváním salátu na něj nasype vyškvařené kousky špeku, krásně to křupe..omastek tam nedává..
Takto bych to taky zvládla sníst,ale můj manžel (z Moravy)je zvyklý s tím omastkem a to se mi příčí.Salát mastný,zvadlý,brrr—-
Já mám hlávkový salát nejraději jen pokapaný citronovou šťávou.
A to řešení od Šárky se mi líbí a zkusím i se špekem bez omastku.
Taky zkusím
Chtěla bych k tomu tuku dodat, že ho tam opravdu není moc (špeku dávám kousek) a ten salát líp jaksi „klouže do krku“. Někdy ty škvarečky vylovím a sypu až nakonec, je to lepší (Šárka mě předběhla) a taky se to hodí, když to někdo nechce.
Ten salát jsem kdysi takto taky dělávala. Naše nejmladší z toho vždycky všechny škvarečky vybrala a pochutnávala si na nich. Pak už chtěl muž salát jen se zálivkou, voda, cukr. sůl a ocet. A já děkuji za připomenutí, znovu to zkusím s tím špekem, jak píše Adélka, salát půjde líp pokousat.
U nás buď citronovà zálivka, nebo osolená kyška. Špek jsem viděla v rodině spolužačky, ale tam ho nalévali horký – salát okamžitě zvadl..
O salát se zakysanou osolenou smetanou se s nikým nedělím.To je lahoda lahodná.
Před cca 10ti lety jsem salát se slaninou jedla v jedné restauraci a moc mi chutnal. Kuchař nechtěl recept prozradit ani svému kamarádovi. Ta zálivka byla trošku vlažná a já si tenkrát říkala, že to nějak zkusím – no nezkusila. Pak jsem to četla tady v komentech a protože hned neudělala, zase úspěšně zapomněla. Myslím, že to bude ono a už mám uložené, takže do třetice to snad klapne a já to „zdravý s nezdravým“, jak tento salát nazval kamarád, konečně udělám. Adél díky za recept 😋😎
Ten miluje zeťák, z Moravy 👍👍