hlávka bílého zelí
sůl
olej
uzená paprika
výpek z masa (není nutné)
anglická slanina (není nutné)
Hlávku zelí rozkrájejte na klínky. Dejte je do nádoby, ve které je budete péct (poklice je nutná). Porce zelí osolte a nešetřete – zelí je po upečení sladké. Na každou porci můžete (ale nemusíte) položit plátek slaniny. Zakapejte olejem, posypte paprikou, přiklopte a dejte do trouby na 150-160 ° – péct se bude asi hodinu.
Po upečení sundejte poklici a pečte ještě 10 minut do zezlátnutí. Pokud máte výpek z masa, tak jím zelí před dopečením polijte.
Hodí se jako příloha k pečenému masu ( můžete péct i dohromady v jednom pekáčku), ale klidně se dá jíst třeba se šťouchačkama, když máme ten půst (to samozřejmě bez slaniny).
Takové recepty jsou podle mě skvosty. A na obrázku je to zelí krásně do zlatova.
Já určitě se slaninou a pak už nic k tomu.
Peču kysané zelí společně s masem(kuře) ale tato krása by mě nenapadla.
Díky
Půst, nebo nepusť! Se slaninou to bude lepčejší 😋
Tohle tedy určitě stojí za vyzkoušení. Kvůli manželovi taky přidám trochu slaninky, on tuk je nositelem chuti, že jo 🙂
Taky bych se přimlouvala za aspoň mrňavý kousek slaniny. A dokonce mě napadla hříšná myšlenka – dát na kastrůlek vyškvařit na kostičky nakrájený špek z mangalice, tukem, který pustí, pokapat to zelí místo olejem a škvarečky přidat až skoro nakonec do odkrytého pekáčku… 🙂
Boženko do teď jsem se jakžtakž držela,ale po tvém komentáři tu slintám jak mimino když mu rostou zuby.
Hade! Já si pravé přinesla půl kila sedláckýho boku… A hlávku mám dokonce bio. A já už vim, co budu večeřet.
Fantazii se meze nekladou. 😋