plátky z vepřové kýty nebo plecka
sádlo (olej)
velká cibule
paprikové lusky
rajčata
menší mladá cuketa
pepř
sůl
hladká mouka
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou.
Na tuku osmažíme do bledě žluta hruběji nakrájenou cibuli, na ni vložíme
maso, z obou stran opečeme, podlijeme trochou vývaru nebo horké vody
a zvolna dusíme téměř doměkka. Mezitím si nakrájíme na kousky neoloupanou
cuketu, očištěné papriky a rajčata a přidáme je k podušenému masu. Přivedeme
do varu a na mírném ohni dusíme do změknutí zeleniny. Šťávu dochutíme solí,
špetkou čerstvě mletého pepře, případně i troškou cukru a podáváme.
Jako příloha je vhodná rýže, těstoviny nebo i vařené brambory.
Vařila Fialka: „Mimo sezónu jde pod maso výborně použít v létě zavařený základ na lečo.“
Omlouvám se Heleně za pozdní reakci, ale mail na Atlasu už moc nepoužívám. Tohle je klasika, jen mám trochu problém s libovým masem, mívám ho při dušení nic moc, tak radši použiju libovější krkovici.
Vítej zpátky. A dík za mail. 🙂
Nejvhodnější příloha je příbor..🍴
Pravdu díš! A nemá žádný kalóryje.
Včera jsem z mrazáku vyndala krknu, byla dost libová a já vymýšlela co s ní. Na houbách? Ty byly v neděli s krůtím. S kořenovkou, zjistila jsem, že mi uhnil celer.
S bramborami a šlehačkou? Ke krůtě byla brkaše.
Vyhrálo to lečo. Jen byly nějaké obměny. Plátky jsem opekla, na ně nakrájela cibuli,
Polila jsem velkou sklenicí domácího leča a strčila do trouby. Po změknutí masa jsem
ho vyndala, přikápla tmavou sojovku a zahustila jsem trošku škrobem. Byla k tomu rýže.
Při obědě jsem sedla k PC, koukám na Bramborajdu a zjišťuju, že jsem uvařila téměř to samé.
V létě jasně vyhrává čerstvá zelenina, teď v zimě lečo a dělám v podobné úpravě jako Fialka. Kořením směsí, co mi z Bulharska přivezla dcera a nevím, jak se jmenuje. Je ovšem vynikající a bohužel se mi už málí. A já v leču nejraději peču kuřecí stehna a právě jsem dostala chuť, tak brzo zase spáchám, protože už dlouho nebylo. Jako přílohu mám nejradši rýži. Díky za připomenutí.
Nebude to čubrica?
Já též minulý týden sáhla po zavařeném leču. Jen jsem ho měla pouze tak jak bylo a ohřála ho.
Příště se nechám inspirovat a bude s masem.