uvařená kulatozrnná rýže
sůl a pepř
nastrouhaný kvalitní sýr
malá cibulka
máslo
strouhanka
bylinky
popřípadě vejce
Rýži uvaříme, musí být měkká a pustit hodně škrobu. Nejlépe ve vývaru, ale může být i v osolené vodě.
Necháme vychladnout, přidáme sýr, sůl, pepř, osmahnutou cibulku na másle, bylinky a dáme do lednice cca na hodinu.
Poté tvarujeme pomocí dvou lžic kroketky, které obalujeme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
Poslala Úsměvka: „K nim dip, sýrové či rajčatové omáčky, maso s houbovou omáčkou … chutnají velice dobře. Vejce je k tomu, kdyby bylo potřeba nějak rýži spojit, já nemusela, moje rýže byla dobrá. Měla jsem zbytky v lednici, tož jsem přidala maso a mrkev z vývaru a bylo to opravdu skvělé.“
Vypidá to jednoduše, já budu mít prblèm vytvarovat ty krtketky, ale co je zásadní: KDE je zvzůreček??
Vzůreček není, je to dááááávno co jsem dělala 🙂
Jak vidíš, tak je také každá kroketka jiná …. o tom si myslím to jídlo není. Nejsem vyhlášená restaurace, ne?
Já myslím, že to je záměr…originál hand made..
To je krása. A když použijeme kukuřičnou strouhanku tak jsou Bezlepkové.
Ukládám.Udělám.
Děkuji 😘
Nedávno mi zbylo trochu rýže.
Škoda, že tu ještě nebyl tento recept, ukládám pro příště.
Asi jsem to dřív nezkoušela 🙂
Tomu se u nás doma říká ryžerbátky. Často přidávám i maso. Buď zbylé, nebo trochu mletého. A tvarují malý karbanátky.
A teď trochu zachytračim, ju? Kdysi jsem zachytila článek o tom, čím ohřívaným si člověk může zadělat na průšvih. A ono rejží, mimo jiné. Rozesmálo mě to. Ovšem před pár týdny jsem vedla hovor s kamarádkou a mimo jiné z ní vypadlo, že tomu lidí nevěří, ale ona ví jistě. Má nějaký háklivý střeva a po rejži z předešlého dne už ji dvakrát vezli. Jasně,je to extrém, ono je jí strašně zle i po jídle, které sama uvaří k obědu a ohřeje ho k večeři. Ale rejže ji dostává na jipku. Tož, kdo máte náchylnější odpadní potrubí, dávejte bacha… No, mně rejže neublíží ani třetí den, proto ryžerbátky občas máme.
Rýží ohřivám běžně. Přiznám dokonce že jí mám tak ráda že jí jím i studenou. Mám asi odpadní potrubí v cajku .hurá.
Moje vnouče jí miluje natolik, že jí jí i syrovou … dokonce i k řízku
Nádherné pojednání, jako vždy👍👍👍 …. naštěstí s tím problém nemám.
Článek jsem četla a rýži ohřívám běžně. Ze včerejška zbyla rýže, tak jsem zajásala, že mám vymyšlenou večeři. No, bude něco jiného. Manžel ji snědl a ani nevím s čím.🤔😀
Já jsem tedy ten článek o rýži, který je druhý den závadná (kvůli pomnožení plísní?) nedávno četla, ale jelikož roky zbylou rýži zpracovávám klidně i třetí den a bez problémů, dál vařím i záměrně víc rýže s tím, že „zítra budou k večeři placičky“ a pod…
Takže krokety budou taky z „přebytku“, jelikož to vypadá prudce jedle 😋😎
Ten článek o škodlivosti ohřívané rýže jsem taky četla, ale běžně dělám i na druhý den. A když jednou zbylo hodně (návštěva nedorazila, tak jsem hledala co s ní, a našla rýžové placičky. Vděčné, dá se tam dát cokoliv, co máme rádi. A můj strejda vyžaduje rejži i k řízku, naučil se to za studií v Bratislavě.