250 ml mléka
10 g sušeného droždí
60 g cukru
500 g hladké mouky
Jedno vejce
8 g soli
70 g hodně povoleného másla (ne rozpuštěného !!)
citronová kůra
můžou být i hrůzinky v rumu
Zaděláme těsto ze všech surovin kromě másla. Když je těsto soudržné, přidáme povolené máslo. Tady se přimlouvám za robot, ručně to jde fakt špatně, hodně se to ňamtá. Zpracujeme do hladkého těsta a dáme asi na hodinu kynout. Těsto pak rozdělíme na 3 části, vyválíme pruhy a spleteme do copu. Dáme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček a necháme zase asi 0,5 hodiny kynout. Vrch pomašlujeme jedním vajíčkem smíchaným s trochou smetany a dáme péct do trouby předehřáté na 180° asi 20 minut.
Poslala Devětapadesátka: „Je to v podstatě takový sladký toustový chleba. Dá se jíst samotný, namazaný máslem a džemem anebo lehce opečený v toasteru.
Napadlo mě ještě, ze kdyby se těsto jen osolilo, bylo by to taky dobrý. Umím si představit, že by se jednotlivé plátky buď opekly v toasteru nebo ogrilovaly a pak pomazaly rozpuštěným bylinkovým máslem. Jo, to zkusím. Ale až v létě, až se bude grilovat.“
Takové dobrotky já můžu. Vzorek prosím na adresu… a já mám ráda rohové. Když tam náhodou bude hrůzinka, nevadí, vyloupnu ji. Děkuji. A zkusím i slanou verzi.
moje oblíbené pečivo ve Francii..máčené do kapučína nebo do kakaa…to si jedna sešla do bagetérie ve stejném domě, ve kterém měla pronajatý pokoj v bytě, koupila si křupavou bagetu nebo sladkou briošku, voňavý croisant a to pitivo jí udělali do doneseného hrnku a ona šla posnídat..za tři dny už snídala s nimi u nich a den před odjezdem jim udělala českou snídani – na kterou nikdy nezapomenou…a jednou se do Arromanches v Normandii vrátím….
Už vidím, jak si u té Tvé snídaně mlaskali…
a když zbyde, tak plátky obalit ve vajíčku,osmažit, dá na ubrousek a sýpnout moučkovým cukrem se skořicí…a jsou tu framcouzské topinky 😀
Tak takovouto briošku neznám,U nás se brioška říká takovému malému ,a hlavně z jiného těsta,rohlíku a ten se plní šunkou,vejcem,atd.Už za totáče se to prodávalo v
mléčných barech nebo bufetech,tato brioška mi připomíná vánočku,asi tím spletením…
tomu se u nás říká Banketka…
Ještě že já to sladké nemusím …. jinak bych měla 190 kg 🤣🤣🤣
Jsem na tom stejně. Ale je nádherná. Skoro lituji, že sladké nevyhledavam.
Že bych zkusila naslano?
Ooooo to vypadá náramně. Akorát už jsem zadělala na mazanec, ale ten bude stejně brzy pryč, tak příjde na řadu brioška. My jsme teď prováděli nějaké úravy v bytě a hned po velikonocích jdu na operaci se srdcem, ale hned jak se trochu vzpamatuju tak se budu snažit i já něčím přispět a nejen čerpat inspiraci od vás všech 🙂
Ježkovovoko, nestraš. Držíme palce. ✊✊✊
Tak se drž, ať jsi brzo zpátky. Budu na tebe myslet.
Nello, taky držím všechny palce co mám, ať jsi brzy v pořádku. 🙂
Nello, budu na Tebe myslet. Rychle se zotav, ať jsi zase zpátky v houfu 🧑🍳❤️
Nelli, moc držím palce, ať všechno dobře dopadne a můžeš se co nejdřív ohánět nejen vařečkou. Opatruj se!
Držím palce ✊️✊️✊️✊️✊️
Nelli, bude to dobré, vydrž nervy i to ostatní . A brzy se ozvi s nějakou dobrotou 😉😋🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
Děkuji tobě i všem před tebou za milá slova a slibuju, že se budu snažit dostat do formy co nejdřív. Moc jste mě potěšily povzbuzujícími slovy. Ještě jednou dík 🙂
Nello, držím pěsti pro štěstí. Přeji brzké uzdravení.
Tak jsem se chystala, že upeču jen mazanec (1 nebo 2? ) a už mám jasno. 1 mazanec a 1 brioška. Toho cukru tam moc není, myslím, že to tak sladké nebude😋😎
Mimochodem…ňamtá… je moc hezký výraz 😉
Brioška bude brzy, včera jsem zadělala na mazanec jak jsem výše zmínila, ale ten se teda hodně nepovedl. Teda myslím co se týká vzhledu (celkem se rozjel). Ovšem co mu nebylo dáno na kráse, to vynahradil na chuti, je opravdu mňam 😛
Ale dnes jsem obdržela výsledky předoperačního vyšetření a dost zle se tam na mě tváří cholesterol, s tím budu muset začít fofrem něco dělat, takže v briošce je míň tuku i cukru, dám přednost jí.