Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Patří do ní to, co vykoledujete a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek.
1 větší cibule
300 g uzeného masa
1 pikantní klobása
1 žloutek
4 vejce uvařená natvrdo
2 lžíce hladké mouky
50 ml smetany ke šlehání
1 lžička sladké mleté papriky
strouhaný křen
1 l vody
pažitka
sůl
pepř
V 1 litru vodu uvařte uzené maso a klobásu s oloupanou cibulí.
Vyjměte maso a klobásu a nakrájejte na kousky. Rozdělte je do čtyř talířů a do každého přidejte rozpůlené uvařené vejce.
Vývar přeceďte a přiveďte k varu. Postupně do něj zašlehejte smetanu, ve které jste rozkvedlali moukou a mletou paprikou.
Odstavte, přidejte rozšlehaný žloutek a ochuťte solí a pepřem.
Rozlijte do talířů a dozdobte strouhaným křenem a pažitkou.
Foto ilustrační
Opravdu neobvyklá kombinace – hlavně ten uzený vývar +smetana… Jak uzený vývar nemusím, tak při první příležitosti z něj tuto polévku spáchám! (a bude mi fuk, že inkredence nebudou vykoledované 😉) 😋😎
Proč ne, když se vaří kaldoun. Taky bude obměna.
Taky mne to zaujalo. Stejně jako tebe. Uzený vývar a smetana.
Uzený vývar stejně jako ty nemusím. Uzené povarim cca 7 minut. Vodu vyleji. Dám další vodu a uvařím. Použijí jen do zelnacky. Ale zpravidla ho vyleji.
Jako dítě jsem to nenáviděla, vývar a kroupy. Ty dodnes nemusím.
Jen nevím, kde seženu čerstvý křen. Z obchodu nechci , vlastní nemám.
Mám na to chuť 😋
Mě vábí to úplně všechno nakonec . Jak ta paprika , tak smetana a i ten křen .
Uzený vývar se smetanou mi nevadí a ta polévka se mi líbí.
Jinak v uzeném vývaru vařím těstoviny když dělám šunkofleky.Jsou lepší než jen ve vodě.