brambory
uzené kosti
sůl a pepř
cibule
vejce
smetana
zelená petrželka
máslo
strouhanka
kyselé okurky
(vše podlevočně)
Nejdříve si zapneme vývar z uzených kostí, není potřeba tam nic dávat. Když maso odpadává od kostí, tak vyndáme a vývar rozhodně nevyléváme. Přihodíme do něj zeleninu (mrkev, petržel, celer, cibuli ….), trochu vyprané rýže, koření, povaříme a máme skvělou poblivku.
Troubu předehřejeme cca na 200°, ale záleží na znalosti vlastní trouby. Vymažeme zapékací misku máslem a vysypeme trochou strouhanky.
Vyskládáme první vrstvu oloupaných a na tenké plátky nakrájených brambor, na to navrstvíme obrané uzené maso, další vrstva brambor a vložíme do trouby cca na 10 až 15 minut. Mezitím si připravíme cca 3 rozkvedlaná vejce, sůl, pepř, zelenou petrželku, smetanu a vše promícháme a zalijeme předpečené brambory. Pečeme do změknutí brambor a do zlatova.
Podáváme s kyselou okurkou
Poslala Úsměvka
Dělám stejně, jen s klobáskou, s uzeným mě to nikdy nenapado. Nevím proč, ale ten můj na stará kolena přestal jíst brambory. A zrovna tak vnoučata od jedné dcery je nejí taky, krom pečených. To je fakt na hlavu, pořád vymýšlet co tomu dát najíst.
No to je radost. Já brambory miluju v jakékoliv úpravě.
Už jsem to tu možná psala, ale to moje milované vnoučátko si dá i k řízku rýži …. takže rozumím 🙂
udělej mu bramborový placky nebo osmažené bramborové šišky..z kaše pusinky a zapeč j ev troubě..to by bylo..aby…
Já takhle vlastně dělám francouzské brambory. Jen ty kostičky uzeného před vrstvením ještě prohodím na pánvi s cibulkou osmaženou na másle do sklovata. A brambory mám předem vařené.
jj, podobně…
Taky jsem nikdy nedělala s uzeným…je to mňamka a divím se, divím, že Sascha nepožaduje vzůreček
Zvzůreček by byl málo!
Dělám taky s uzeným, jen u nás se do výmlatu z uzeného dávaly ktoupiy
a kapka mlíka. Zuksím tu zezleninku😋 Brmbory dávám předvařené.
A že je to mňamka, netřeba piřpomínat.
Mňam mňam.zapékané brambory.
Dělám také s uzeným.Mňam.Čim víc tím líp 😅
Kočky, byly skvělé, doporučuji, i ta poblivka byla úžasná a požadovaná příště, tož jsem jí dělala tento víkend a k tomu jahodové a meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta, s cukrem, máslem a dle chuti strávníků s kakaem, grankem, skořicí a strouhaným perníkem …. jj, co bych neudělala pro děti a toho mojeho 🤣🤣🤣🤣
Maso z uzených kostí mám obrané a je uloženo v mrazáku, nebylo využití
když budeš mít vývaru dost,tak v něm uvař fleky a udělej šunkofleky..ony hodně vývaru vypijí,ta chuť je pak po zapečení famozní….
Já, když vařím uzené, na začátku maso povařím pár minut, vodu vypiju, oplachnu maso a dám znovu vařit. Vývar použijí na Valašské kyselo, zelňačku a podobné polévky že zelí.
Uzenou polévku s rýží mi zprotivili v dětství.
Máš to krásně upečené.
Upřímně všem závidím, ráda se na to dívám, ale nejím ani zapečené těstoviny, ani francouzské brambory. Vím, že jsem divná. Uzené se zelím a br knedlíkem miluji, uzené s křenovou omáčkou taky.
Ostatní bych taky snědla. To bych musela mít ale velký hlad.
Oprava, vodu vylít, ne vypít. Polévky ze zelí, ne že želí.
Já se z toho zblázním. Nešišlám. Zelí.
Omlouvám se, už případné chyby odmítám opravit.😠
Klid, Saša má výmlat z uzenýho, krom jiného. 🤣
Ktoupiy a zezleninka jsou taky pecka.
Ani jsem si nefšimla – nojo, no…
🤣🤣🤣
🤣🤣🤣
Zapékám s uzeným a brambory si napřed trochu ovařím. No a dostala jsem chuuuť! A uzenou polévku jedině s kroupami nebo brambory. S rýží bych ji nepozřela.
Jelikož já uzenému vývaru neholduji, dávám uzená žebírka pečodusit – trochu víc podlitá, přiklopená v troubě. Brambory vařím ve slupce, nechám trošku „natvrdlé“. Vrstvím a zapékám stejně, v současné době v remosce a stejně jako doma tomu říkáme francouzské brambory. Jelikož se poslední dobou u nás nechají za slušnou cenu sehnat pouze vysušená žebírka hodně tmavé barvy, nahrazuji klobáskou, nebo uzenou krkovičkou. Sice je ta chuť trošku jiná, ale prudce jedlé to je i tak 😋😎