50 g hrachu
50 g čočky
50 g fazolí
50 g krup
50 g nastrouhané kořenové zeleniny
1 menší cibule
jíška
česnek
sůl
pepř
(majoránka)
Namočila jsem malé bílé fazole, čočku, kroupy a žultej půlenej hrách – každý zvlášť. Jen jednou jsem dêlala z koupené směsi – že bude červená čočka úplně rozvařená, to jsem tušila, ale že fazole budou furt tvrdý – to bylo překvápko. Slila jsem vodu, zalila vývarem a každý zvlášť jsem uvařila, ke konci přidala jíšku a nastrouhanou kořenovou zeleninu + cibulku jen do růžova osmaženou. Posolila, popepřila, přidala nastrouhaný česnek (4 stroužky). Na závěr lžičku másla.
Luštěninovou hrstkovou polévku vařila Lakysa
..aneb raketou na Mars 🙂 🙂
Tak já takové prdoblémy nemám! Klidně talíř fazolí s čerstvým chlebem, nevadí hrách, zelí…
Taky jsem si kdysi tak naběhla s hotovou směsí. Od té doby si hrstky chystám sama. A fazole nachystané podle Helenina postupu nemají chybu. Potom ani ta raketa na Mars nemá šanci odstartovat.
Jestli nevadí,dovolím si oponovat.Na Rohlíku jsem koupila luštěninovou směs RACIO a ta je senzační.Neobsahuje už fazole,jako ta směs o které píšete,mimo několika druhů čočky je v ní půlený žlutý i zelený hrách,pohanka a malé krupky
a já pro mírné zahuštění přidávám ovesné vločky.Mohu jen doporučit.vyzkoušela jsem….
RACIO možná, ale LAGRIS tam fazolky má a je to peklo.
To je pravda,taky bych si to už nekoupila,ale to RACIO je fakt moc dobré….
Rozhodně děkujeme za tip. 🙂
No , je to určitě dobré, jak píšeš ten postup . Určitě se to musí vařit zvlášť . Kroupy vařím hooodně dlouho a fazole taky
Hrstková polévka se u nás doma nevařila, poprvé jsem ji ochutnala z jedné závodní jídelny a byla vynikající. Jelikož chutnala celé rodině, začala jsem ji vařit. Měli v ní krupky (kroupy lámanka – drobné), malé bílé fazole a klasickou čočku – na hrách si nepamatuju. Tak jsem spolu povařila krupky, čočku a zeleninu ve vývaru a ke konci přidala předem povařené fazolky (klidně zbytek z předešlého jídla). Už jsem ji dááávno nevařila. Díky za připomenutí – zkusím… Jelikož jsem objevila „kouzlo“ loupaného půleného hrachu, už budou hrstky 4 😉😋😎
Já měla MALÉ bílé fazolky! Ty potvůrky se vařily hooodně dlouho, a i když měly už slupku rozvařenou, uvnitř byly futr jak kámen.
Když ono to není jen o velikosti a barvě, ale i když je občas na pytlíku i odrůda napsaná, je jich tolik, že stejně nevím, co kupuju.
Teď mám slíbené velikánské bílé fazole. V paelle nám moc chutnaly, ale „na severu“ je prodávají jen mražené. 😕 Snacha mi slíbila, že až pojedou do Valencie, přivezou mi je suché, tak uvidíme, bude li obměna jídelníčku😋