(2992) Frankfurtská polévka

1 středně velká cibule
máslo
3-4 větší brambory
1 PL hladké mouky
1 KL sladké papriky
(špetka chilli)
vývar nebo voda (vývar je lepší)
1–2 stroužky česneku
4-6 nožiček  frankfurtských nebo vídeňských párků
sůl
petrželka nebo libeček

Cibuli nakrájejte na drobno a na másle osmažte do sklovita. Zasypte moukou a asi minutu míchejte, aby vznikla cibulová jíška. Přisypte papriku, rychle rozmíchejte a po částech přilijte studený vývar – pečlivě prošlehávejte, aby v polévce nebyly žmolky. Přidejte brambory, sůl, (chilli) a vařte do změknutí brambor.
Zatímco se brambory vaří, nakrájejte párky na kolečka a na másle je nechte prohřát – klidně i trochu opéct, ale ne moc. Opečené párky přidejte k téměř dovařeným bramborám  a posledních pár minut vařte společně.
Dosolte podle chuti a potřeby, vmíchejte prolisovaný česnek, nechte  krátce provařit a přidejte nasekanou petrželku nebo libeček.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (2992) Frankfurtská polévka

  1. adela.adale napsal:

    Taky ji máme rádi. Dělám krapet jinak – jíšku na sádle, papriku krátce opražit zvlášť (líp vynikne barva), česnek nedávám, dávám trochu kmínu. Jinak stejně. Většinou ji vařím tak na dva dny, ale málokdy na ten druhej den zbyde … dík za připomenutí, dlouho nebyla.

  2. a.rena napsal:

    Hlad mám jak vlčák a takové chutě tady! Párky mám. Frankfurtské. A vařit teda musím sama, když Heleně polévka nezbyla. 😀

  3. henriet13 napsal:

    Já vcelku stejně, ale čas vaření je mnohem delší: 30 min jenom jíška s cibulí a paprikou a bujonem, pak dalších 30 min s bramborama, a nakonec ješte 30 min s párkem. Zdá se to hodně, ale ku podivu brambory nejsou rozvařené a chutě se krásně spojí. Taky jsem tomu nevěřila ,tak jsem schválně ty časy dodržela a hódne dobrý 😋

  4. Francizska napsal:

    Já přidávám trochu majoránky, libeček a petrželku ne, kmín taky ne A dávám více papriky, mám ji ráda červenou. Tady mne překvapilo, že je víc do oranžové barvy. Možná je to osvětlením.
    Navíc do základu dám lžíci zeleniny v soli, potom solím jen velmi opatrně.

  5. Vera M. napsal:

    Moc dobrý recept a i vaše varianty asi Ok . A dozvěděli jsme se, jak se vaří u vás doma.
    No já jako mňam , ale méně párků . Jako – sobě , jiným to přidám

  6. jarybarka napsal:

    Já dnes těsně vedle : dělala jsem gulášovku.
    Vývar z uzeného i s kouskem masa a se špekáčkem.Taková jako domácí pytliková😅😅😅

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Dělám skoro stejně, jen přihodím majoránku, špetku kmínu a pár lžic smetany. Milujeme jí 😋😋😋

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..