1 středně velká cibule
máslo
3-4 větší brambory
1 PL hladké mouky
1 KL sladké papriky
(špetka chilli)
vývar nebo voda (vývar je lepší)
1–2 stroužky česneku
4-6 nožiček frankfurtských nebo vídeňských párků
sůl
petrželka nebo libeček
Cibuli nakrájejte na drobno a na másle osmažte do sklovita. Zasypte moukou a asi minutu míchejte, aby vznikla cibulová jíška. Přisypte papriku, rychle rozmíchejte a po částech přilijte studený vývar – pečlivě prošlehávejte, aby v polévce nebyly žmolky. Přidejte brambory, sůl, (chilli) a vařte do změknutí brambor.
Zatímco se brambory vaří, nakrájejte párky na kolečka a na másle je nechte prohřát – klidně i trochu opéct, ale ne moc. Opečené párky přidejte k téměř dovařeným bramborám a posledních pár minut vařte společně.
Dosolte podle chuti a potřeby, vmíchejte prolisovaný česnek, nechte krátce provařit a přidejte nasekanou petrželku nebo libeček.
dala bych si
Já taky – co myslíš, pozve nás Helenka? Přivezla bych si i vlsatní talíř a lžíci..
nádobí nám půjčí,ale obávám se, že nezbyde ta polívka….;-)
Vzhledem k tomu, že jsem ji vařila minulej tejden, fakt nezbylo, je mi líto. 🙂
Taky ji máme rádi. Dělám krapet jinak – jíšku na sádle, papriku krátce opražit zvlášť (líp vynikne barva), česnek nedávám, dávám trochu kmínu. Jinak stejně. Většinou ji vařím tak na dva dny, ale málokdy na ten druhej den zbyde … dík za připomenutí, dlouho nebyla.
Hlad mám jak vlčák a takové chutě tady! Párky mám. Frankfurtské. A vařit teda musím sama, když Heleně polévka nezbyla. 😀
Já vcelku stejně, ale čas vaření je mnohem delší: 30 min jenom jíška s cibulí a paprikou a bujonem, pak dalších 30 min s bramborama, a nakonec ješte 30 min s párkem. Zdá se to hodně, ale ku podivu brambory nejsou rozvařené a chutě se krásně spojí. Taky jsem tomu nevěřila ,tak jsem schválně ty časy dodržela a hódne dobrý 😋
Já přidávám trochu majoránky, libeček a petrželku ne, kmín taky ne A dávám více papriky, mám ji ráda červenou. Tady mne překvapilo, že je víc do oranžové barvy. Možná je to osvětlením.
Navíc do základu dám lžíci zeleniny v soli, potom solím jen velmi opatrně.
Je to svetlem, byla tmavsi. 😉
Moc dobrý recept a i vaše varianty asi Ok . A dozvěděli jsme se, jak se vaří u vás doma.
No já jako mňam , ale méně párků . Jako – sobě , jiným to přidám
Já dnes těsně vedle : dělala jsem gulášovku.
Vývar z uzeného i s kouskem masa a se špekáčkem.Taková jako domácí pytliková😅😅😅
Dělám skoro stejně, jen přihodím majoránku, špetku kmínu a pár lžic smetany. Milujeme jí 😋😋😋