(3068) Okurky SharAm

Protože je okurková sezóna, tak ještě jeden recept, tentokrát od Devětapadesátky.

Okurky, na něž mi poslala recept SHARka, a který je původně AMerický – tolik na vysvětlení názvu. Trochu jsem si recept upravila – jako obvykle.

Cca 1 – 1,3 kg neoloupaných okurek hadovek nakrouhaných na 1/2 cm kolečka
500 g cibule nakrouhané na tenká kolečka
75 g soli
Vše smíchejte a zalijte vodou tak, aby bylo vše potopené. Zatižte velkým talířem, na který dejte ještě nějaké závaží. Nechte dvě až 3 hod. macerovat. Pak vodu vylijte a okurky s cibulí nechte okapat.

Ve velkém kastrolu svařte
480 ml octa
120 ml vody
200 g cukru
2 polévkové lžíce hořčičného semínka
1 čajová lžička celerového semínka
1 čajová lžička kurkumy
1/2 čajové lžičky zázvoru

Do horkého rozvaru vsypte okapanou okurku s cibulí a zahřejte společně až k bodu varu. Horké naplňte do sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Silnější povahy mohou do každé skleničky přidat podle uvážení chilli papričku.
Okurky už není třeba zavařovat, ale já jsem pro jistotu sklenice zahřála na 75°, pak vytáhla a postavila na víčko. Z tohoto množství byly 3 litrové sklenice. Okurky se dají jíst hned, jsou i bez chilli poměrně ostré, ale ke grilovanému masu naprosto fantastické. Takze: SHARko a AMeriko, díky!

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (3068) Okurky SharAm

  1. jarybarka napsal:

    Tak to vypadá moc dobře.A navíc jednoduše.

  2. sharka.68 napsal:

    jsou neskutečně dobré a někdy si dělám víc láku..on mi chutná i tak..je dobrej na škrábání v krku…

  3. kvetula.v napsal:

    Tak tady nad receptem neváhám a jdu do toho. Tedy nemám celerové semínko, takže to chuťově bude tratit (leda že bych tam přistrčila kousek řapíku? 🤔), ale věřím, že i tak to bude olalááá 😋😎

  4. Francizska napsal:

    Trochu mne to láká, ale odrazuje mne ten lák. To musí být síla. Asi vyzkouším, jen ten ocet mne odrazuje. To je na mne velké množství. A to mám ráda pikantní věci, kyselé, na sladké nejsem. To je fakt ten obyčejný ocet? Používám ho na zavařování a potom jen výjimečně.
    Celerová semínka? Kouknu po nich, musím najít na internetu.

  5. kvetula.v napsal:

    Tak jsem to spáchala. I bez celerového semínka je to dobrota a až se to trochu uleží, bude ještě větší. Vrchní ochutnávač kontroloval v každé fázi a jen pomlaskával. Dala jsem do třetinkových skleniček, je jich 5, trošku nálevu zbylo, ale začal se pomalu odpařovat.
    Chtěla jsem letos udělat jen klasiku – okurkové řezy s cibulí- tak asi budou jen SharAm, příště snad i s chybějícím semínkem.
    Janě i Šárce díky, že se podělily o recept 😋😎

  6. Francizska napsal:

    Taky jsem udělala, i když jsem se tomu původně bránila. Zvědavost mi nedala.
    Je to zvláštní, ale překvapivě dobré. A příště přidám i chilli papričku.

  7. sharka.68 napsal:

    Ten nalev si udelejte solo..az prijde to chripkovy obdobi….funguje skvele…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..