Protože je okurková sezóna, tak ještě jeden recept, tentokrát od Devětapadesátky.
Okurky, na něž mi poslala recept SHARka, a který je původně AMerický – tolik na vysvětlení názvu. Trochu jsem si recept upravila – jako obvykle.
Cca 1 – 1,3 kg neoloupaných okurek hadovek nakrouhaných na 1/2 cm kolečka
500 g cibule nakrouhané na tenká kolečka
75 g soli
Vše smíchejte a zalijte vodou tak, aby bylo vše potopené. Zatižte velkým talířem, na který dejte ještě nějaké závaží. Nechte dvě až 3 hod. macerovat. Pak vodu vylijte a okurky s cibulí nechte okapat.
Ve velkém kastrolu svařte
480 ml octa
120 ml vody
200 g cukru
2 polévkové lžíce hořčičného semínka
1 čajová lžička celerového semínka
1 čajová lžička kurkumy
1/2 čajové lžičky zázvoru
Do horkého rozvaru vsypte okapanou okurku s cibulí a zahřejte společně až k bodu varu. Horké naplňte do sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Silnější povahy mohou do každé skleničky přidat podle uvážení chilli papričku.
Okurky už není třeba zavařovat, ale já jsem pro jistotu sklenice zahřála na 75°, pak vytáhla a postavila na víčko. Z tohoto množství byly 3 litrové sklenice. Okurky se dají jíst hned, jsou i bez chilli poměrně ostré, ale ke grilovanému masu naprosto fantastické. Takze: SHARko a AMeriko, díky!
Tak to vypadá moc dobře.A navíc jednoduše.
jsem to zkusila z mladých křehkých cuket..vypadá to dobře a jedlé jsou taky…pravda, ta kolečka jsou véééélikáááá, takže doporučuju na čtvrtiny..ty výseče půjdou jíst lépe….ale dodržet tu tlouš´tku půl centimetru….
jsou neskutečně dobré a někdy si dělám víc láku..on mi chutná i tak..je dobrej na škrábání v krku…
Sharko, je ovšem třeba poznamenat, ze ten lák je pro silnější povahy, je hodně ostrý. Ale jak říkáme my bohemisté – warum nicht….
to je,ale okurky jsou zase takové mdlé 😉
No to jooo, ale já třeba bych to pít nemohla 😉
mohla, si to naředíš 😀
Ten ostřejší lák mi vyhovuje.
Mám dotaz kde se dají koupit celerová semínka.
Máš mail.
Ja jsem je koupila jen jako osivo -dva sáčky – na zkoušku, ale pro větší množství už jsem kupovala přes internet. A to semínko tam má svoje opodstatnění, bez něj by to nebylo ono.
Když já u toho osiva mám obavy z chemického ošetření. Teď si pěstuju kopr na koprové semínko. Zatím to vypadá, že i v květináči dozraje…
V Království koření….a je tam potreba..bez nej to není ono..
Tak tady nad receptem neváhám a jdu do toho. Tedy nemám celerové semínko, takže to chuťově bude tratit (leda že bych tam přistrčila kousek řapíku? 🤔), ale věřím, že i tak to bude olalááá 😋😎
Trochu mne to láká, ale odrazuje mne ten lák. To musí být síla. Asi vyzkouším, jen ten ocet mne odrazuje. To je na mne velké množství. A to mám ráda pikantní věci, kyselé, na sladké nejsem. To je fakt ten obyčejný ocet? Používám ho na zavařování a potom jen výjimečně.
Celerová semínka? Kouknu po nich, musím najít na internetu.
Tak jsem to spáchala. I bez celerového semínka je to dobrota a až se to trochu uleží, bude ještě větší. Vrchní ochutnávač kontroloval v každé fázi a jen pomlaskával. Dala jsem do třetinkových skleniček, je jich 5, trošku nálevu zbylo, ale začal se pomalu odpařovat.
Chtěla jsem letos udělat jen klasiku – okurkové řezy s cibulí- tak asi budou jen SharAm, příště snad i s chybějícím semínkem.
Janě i Šárce díky, že se podělily o recept 😋😎
Taky jsem udělala, i když jsem se tomu původně bránila. Zvědavost mi nedala.
Je to zvláštní, ale překvapivě dobré. A příště přidám i chilli papričku.
Ten nalev si udelejte solo..az prijde to chripkovy obdobi….funguje skvele…
Trochu nálevu zbylo, tak jsem upíjela a opravdu to nebylo marné 😋
Kurkuma a celerové semínko dodá léčivé účinky a ostrost se nechá v případě potřeby stáhnout vodou… Juj to bude meducína 😁😎