olivový olej
500 g kuřecí prsa
1 lžička mletá paprika
1 lžička sušené italské bylinky (směs tymián, oregano, bazalka)
5 ks střední rajčata, nakrájená na větší kostky
2 hrsti čerstvé špenátové lístky
5 stroužků česnek, rozdrcený
1 lžička drcené chilli vločky
6 plátků dobrá slanina, opečená, osušená a nasekaná
250 ml smetana na vaření 12%
1 hrnek čerstvě nastrouhaný parmazán
300 g těstoviny penne
1/2 hrnku čerstvě nastrouhaný parmazán k podávání
Ve velké pánvi rozehřejte na větším plameni olivový olej a vložte na něj na velké kusy nakrájené kuřecí maso. Restujte zprudka asi 1 minutu z každé strany, poté snižte plamen, zaprašte mletou paprikou a sušenými bylinkami, přikryjte pokličkou a pár minut duste, až bude maso propečné. Maso vyjměte z pánve a udržujte teplé stranou.
Do stejné pánve přidejte rajčata, špenát, česnek, chilli vločky, třetinu kuřecího masa nakrájeného na malé proužky a polovinu připravené slaniny. Pořádně promíchejte.
Zalijte smetanou a přiveďte k varu. Poté přidejte nastrouhaný parmazán a míchejte než se sýr rozpustí (trvá to 1-2 minuty). V tu chvíli pánev stáhněte z ohně a omáčku dochuťte solí a dalším chilli, pokud chcete mít jídlo více pikantní.
Mezitím si uvařte těstoviny ve velkém hrnci s osolenou vařicí vodou podle návodu, aby byly al dente. Těstoviny slijte a přidejte do pánve s omáčkou.
Na závěr přidejte zbylou slaninu. Zbylé dvě třetiny kuřete nakrájejte na proužky. Servírujte těstoviny s omáčkou, navrch poklaďte kousky kuřete a zasypte strouhaným parmazánem.
Recept poslal: Tomáš
PS: A na závěr jeden nostalgický letecký snímek 🙂
Jen malá technická:nostalgický letecký by měl být na starém prkně a né na prostírání.??.
Jinak papání výborné.
Dělám podobné jen s malou obměnou surovin kvůli dietě.
Mladá domácnost nevlastní staré prkno :), ba ani připálený utěrky, páč vařej na elektrice 🙂
????
Opravdu si myslíš, že na elektrice nelze utěrku připálit? Ty optimistko. (Nevím, proč mi tenhle komentář, který jsem psala ráno, zmizel…)
Na normal elektrice jo, na sklokeramice snad ne…nebo taky???
Ha, a jak snadno. Tři kousky, než jsem si zvykla, že ta rovná plocha kolem hrnce není stůl, ale plotna. A protože řazení knoflíků bylo jiné, než u plynu, párkrát jsem pod odloženou utěrkou zatopila, zatímco hrnec utrpěl chorobu z nachlazení. Jsi-li blízko, při specifické vůni, evokující žehlení, lze vše zachránit. Když ovšem „postavíš polífku“ a v dobré víře odejdeš v mezičase vyhodit koš do popelnice a potkáš při tom sousedku…