1 kg brambor
asi 1/2 kg čerstvých hub
1 středně velká cibule
sádlo (máslo, olej)
sůl
drcený kmín
———
šálek mléka
2 až 3 vejce
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Cibuli nakrájíme na drobno, na tuku necháme zesklovatět, přidáme očištěné nakrájené houby, osolíme a dusíme je, až se všechna šťáva odpaří. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme tukem, na dno rozložíme polovinu brambor, mírně osolíme a okořeníme kmínem. Na ně rozprostřeme podušené houby a zakryjeme je druhou polovinou brambor, které opět trochu osolíme a okmínujeme. Povrch brambor pokapeme tukem a dáme péct. Když začínají zlátnout, zalijeme pokrm vejci, rozkvedlanými v trošku osoleném mléce, a pečeme do růžova. Ale i bez zalití vejci je to velmi chutné. Podáváme se zeleninovým salátem.
Poslala Fialka
Tak zvzůreček dnes nechci! Fšechno mám, tak mám po starosti, co na oběd. Chtěla jsem osmažit v trojobalu, ale u tohohle nemusím stát👍
Já bych leda musela poslat Marušku, páč letos u nás vůůůbec nic. Ani ostřílení houbaři nenašli, rádcové moji, nenašli….:-(
Ještě mě napadlo, že místo Manči do lesa bych mohla poslat dron k Fialce – košíček bych připevnila svůj 🙂
Košíček by nebyl potřeba, letos jsme tu dopadli taky jak sedláci u Chlumce. 🙁 Naposledy jsem byla pokoušet štěstí tuhle sobotu a nikde ani Ň. A že já s vděčností seberu leccos, nad čím se většina lidí pokřižuje. 🙂
Dneska nás možná naštve Květa, protože podle mých informací rostou v lokalitách Doksy, Mimoň, Ralsko…
No asi rostou jen na omezených místech a ještě hodně daleko od sebe. Dneska po 10.hod. jela baba z vedlejšího baráku – velká houbařka- na kole dva veliké koše. V jednom se natřásalo pár mrňavých houbiček, druhý prázdný…
Parádní recept, vyzkouším a jelikož nemám čerstvé houby, ale mám spoustu nasušených od příbuzných, trochu to ošidím, udusím žampiony a při dušení ochutím jemně nadrcenými sušenými, aby to mělo správný šmak. Myslím, že by to mohlo jít.
To je dobrý nápad, Nello, takto to zrealizuju. Žampiony mám.
Jo, tak přesně takhle už jsem letos dělala houbovou omáčku, houbový karbanátky… a když jsem tohhle četla, opět jsem pojala stejný plán. Jen doporučuju k těm žampionum přidávat i trochu hlívy. Vypadá to totiž, že jsi z lesa přinesla „pestrou směs“. 🙂
s bramborama zapeču šampiňóny..lesní houby miluju s flekama 😀
A co teprve s chlupatými knedlíky! Jen je zlehka podusit na cibulce a smíchat s chlupáčema, to je velká bašta.
😋
Stačej i halušky – u nás oblíbená kombinace, když k obědu navařím moc. Ale s flekama jsou přecijen TOP.
Teeeda , to je výborný nápad , proč mě to nikdy nenapadlo ? A navrhuji kromě obyčejných i portobello , krémové žampiony … když nerostou 😭, však víme svoje
Též nemám ani hubku. Ale recept u mě vyvolal intenzivní slinění tak budou žampiony a loňské houby z mrazáku.
Loni se dalo na houby s kosou a nůší, letos bída s nouzí. Jen díky tomu, že má chlap elektrokolo a jezdí hodně daleko do lesa, něco málo minulý týden navozil. Každý španěláček dostane pytlíček sušených, ty měkké jsme něco ujedli a něco šlo podušené do mrazáku, ale jak píšu výše, rostly tak, že na jednou místě pár kousků a zase daleko nic. Hodně v borůvčí a podle cest. Bílé hřiby červivé, pár klouzků taky červivých, víc dobrých, lupenaté žádné, zachraňovaly hřiby hnědé. Pár muchomůrek mi vyfotil, ale nic moc…. V lese sucho a mech šedý. Chodit pěšky, těžko něco donese. V pátek donesl pár kousků tak akorát na 2 talíře kulajdy a říkal, jak lidi s velkejma košema běhají po lesích a sem tam někdo pár kousků má.
Takže i já vítám Nelly nápad se žampiony a podrcenými sušenými – myslím, že ta chuť bude dobrá a můžu zapéct s bramborama 😋😎
Snacha nasbírala, ale že by přinesla, se ani nezmínila…
Tak dnes jsme byli na cestách a ulovila jsem žampiony i hlívu a zítra tento recept spáchám a už teď se moc těším.