200 g hladké mouky
300 ml vody
150 g tvrdý sýr
2 vajíčka
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička prášku do pečiva
svazek bylinek (petrželka, pažitka, libeček…)
Vajíčka, sůl a cukr vyšleháme do hladka a potom přidáme vodu, prošleháme. Postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a vše dobře promícháme.
Přidáme nastrouhaný sýr a posekané bylinky a naposledy pořádně promícháme.
Na rozpálené pánvi s kapkou tuku smažíme jako klasické palačinky.
Poslala Květoslava: „Podáváme buď jen tak, nebo se slanou náplní dle obliby (masovou, tvarohovou, špenát a pod.).“
Tak to by jeden zvzůreček nestačil…až zas budeš samžit, stačí písknout, přijdu si s košíčkem😋
😁😁jen jsem zvědavá, jestli předběhneš hladovýho 🐻 – ten si místo ve frontě hlídá.
Taky bych si dala – a trochu mě překvapila ta voda.
Paráda. Zapečené brambory s houbami dnes uvařeny a už i snězeny a nad palačinkama se špenátem už taky pár dní dumám. Dělám klasické palačinky s mlékem, tak zkusím tuto variantu, i když musím říct že i mě ta voda překvapila. Ale Květoslava určitě ví co nám doporučuje a má to ozkoušené 🙂
Dělávám bez reptu, přesně podle receptu už opakovaně. Jen soli bych doporučovala ze začátku ubrat a když tak dosolit. Jediné co měním, jsou druhy sýra (už jsem přistrouhla i zbyteček chedarru k eidamu) a bylinky podle toho, co je k mání.
Voda funguje. A když se to plní něčím zásadním, třeba masem, houbama, špenátem… tak je to lehčí a míň buchtózní. Když dělám na sladko, často dávám vodu s mlékem 1:1, někdy i víc ve prospěch vody. Když jen s marmeládou, jsou z mléka úplně.
Docela bych si dala ale mám problém: Neumím palačinky tak,aby nebyly pomuchlané potrhané všelijak znetvořené.Tak je raději nedělám.Ještě tak zmáknu silné placky a ty taky zmrším🤣.
Nedávno jsem byla u mladých a druhá babička je dělala úplně průsvitné kulaté nádhera a vynikající chuť.
Evi, tohle je díky tomu sýru trošku vyšší a když máš dostatečně rozehřátou pánev, mělo by se podařit. Tenoučké taky nezvládám 🤷♀️
Já se obávám že nepovede.Pár měsíců se vyhýbám pšeničné mouce a používám pohádkovou.Tak ta se bude trhat určitě.
Pohankovou
Ta pohádková by byla lepčejší, ne?
Nebude, Evi. Zkombinuj pohanku s rýžovou moukou půl napůl a přidej kukuřičný škrob. Držet budou i s bramborovým. Pokud nechceš kombinovat mouky, pohanka a škrob stačí, rýžová mouka je i kvůli chuti. Vajíčka a sýr ti to podrží taky. Vyzkoušeno, mám bezle vnuka.
Reni děkuju moc za radu.Tak to opravdu ráda zkusím.
Vím že vaříš vnoučkovi bezle.Já nejsem strikní ale snažím se mouce vyhnout.
Díky