Prší a prší. Tak si oslaďte den „receptem“, který mi kdysi zapadl. Na borůvky už půjdete těžko, takže buď do mrazáku nebo ke dvanácti měsíčkům.
polohrubá mouka
droždí
žloutky
mléko
cukr
sůl
borůvky
citronová šťáva
(černorybízový) džem
šlehačka
máslo
tvaroh
Udělala jsem si klasické kynuté těsto, nacpala do něj borůvky, uvařila. Zbylé borůvky jsem rozvařila s trochou cukru a citr šťávy, zahustila dvěma lžícemi černorybízového džemu. Šlehačku dělám v láhvi, ale abych neměla pocit, že moc mlsám, dávám ji napůl s 10% jogurtem.
A přichází vrstvení: knedl, omáčka, máslo, tvaroh jsem dala trochu stranou a navrch „dietní šlehačka.“😉
Poslala Devětapadesátka: „Já vím, že to není nic extra, ale byly mňamózní 😋.“
No, a jeden pro pamětníky:
Macecha vyžene Marušku v zimě pro jahody do hor. Nešťastná Maruška bloudí lesem až nakonec příjde k ohni, kolem kterého sedí měsíčci. Jenže jich není dvanáct, ale třináct. A tak se Maruška zeptá měsíčka Prosince: „Prosím tě, kdo to je ten třináctý měsíček?“ Odpověď je stručná: „Toho si nevšímej, to je Měsíc československo – sovětského přátelství a ten ti dá ….“
🤣🤣🤣🤣
😂😂Tak tohle jsem neznala. Já pamatuju – „který měsíc je nejdelší?“ ….. „Měsíc československo-sovětského přátelství- ten trvá celý rok“
Mňamózní určitě jsou a taky moc pěkně vypadají.Jsou prostě ólala.
Receptík předám a uložím.Vnoučata budou v sedmém nebi.
Jak nejsou nic extra,jsou přece mňamózní a o to jde,mňam….
Borůvky jsou, černorybízovej džem taky, teď jen ten tvaroh a šelhačku – a to jsem měla úplně jinej plán na dietu – Vánoce jsou za rohem, tak abych mohla mlsat. Není tohle náhodou trestný takhle dělat chutě?
Já ti dám, že nic extra! Ptala jsem se Emilčina „muže“, jestli má nějaké přání k narozeninám. Chce abych je pozvala na oběd, protože vařim jinak, než Em. A když jsem se zeptala co, pravil, že borůvkové knedlíky. No, a protože černý rybíz byl, krom hrušek, jediné, co se letos urodilo, můžu je prubnout i s omáčkou.
Měsíčkové jsou moc daleko, tak to mrazák jistí.
Jo a napadlo mě, že můj tchán měl vychytávku na borůvky do knedlíků: Dělával ze ze zavařených, aplikovat to lze i na sypané zmrzlé. Borůvkama naplnil plastový obal na vejce, šupnul do mrazáku a tím dávku pro jeden knedlík dostal do tvaru a snadno se to balí. Vaječníky lze snadno nahradit malými silikonovými bábovičkami, nebo formami na led…
Mně to tenkrát připadalo objevné, ale možná je to stará záležitost…
Tak mně to taky přijde jako super vychytávka. Na plnění borůvkama mne vždycky štve, když se ty kuličky snaží rozkutálet všemi směry. Nejlepší na balení jsou meruňky- mezi půlky nasypat cukr a je to krásně kulaťoučké.
Loni borůvky v lese nebyly, letos jsem už do lesa nedošla. Kanadské mi přijdou poněkud bez chuti. Nad obrázkem si tu slintám. Jen ten černý rybíz bych si dovolila vynechat. Ale co mne zaujalo, je ta šlehačka smíchaná s jogurtem. Zeptám se asi blbě- to dáš 100ml šlehačky, 100ml jogurtu, promícháš a dáš našlehat do lahve?
Mám půllitrovou lahev, dávám 3 vrchovaté lžíce min. 10% jogurtu, samozřejmě je třeba ubrat šlehačku. S nízkotučným jogurtem to nefunguje. Místo jogurtu se da použít i zakysanka.
Ted koukám, ze v receptu je půl šlehačka a půl jogurtu – omlouvám se, to je blbost. Nevím, na co jsem myslela 🤦♀️
Určitě vynechám černorybízový džem, ten fakt nemusím, ale ten nápad s jogurtem se šlehačkou je skvělý.