(311) Šlehačkový koláč s ovocem

3 celá vejce
250 ml šlehačky
250 ml cukru
500 ml polohrubé mouky
1/2 – 3/4 kypřícího prášku
(1 sáček vanilkového cukru)
cukr + hrubá + máslo  mouka na drobenku
rybíz nebo lesní ovoce

Veškeré ingredience na těsto dejte do mísy a vymíchejte do hladka. Vlijte do vymazaného a vysypaného pekáče.

Smíchejte krupicový cukr s hrubou moukou v poměru 1:1 (množství podlevoční). Opatrně přilijte trochu rozpuštěného másla a zamíchejte – jde nám o to, aby drobenka vlastně nebyla drobenka, ale měla konzistenci podobnou vlhkému písku, žádné kousky. Přisypte ovoce a řádně promíchejte, aby jednotlivé kousky byly směsí obalené. Nasypte na těsto a pečte při 180° dozlatova.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (311) Šlehačkový koláč s ovocem

  1. lakysa22 napsal:

    Vypadá to skvěle, o skvělé chuti bych se ráda přesvědčila přiloženým vrzkem patřičné velikosti. Už jsem to navrhovala, a zdejší kuchatky piřád nechápou…..?
    Olizuju se až za ušima, kafe na stole…..

  2. Katyp50 napsal:

    „přiložený vrzek“ – kafe si tu plivu do klábosnice jak se směju.
    Ale vypadá to fakt úžasně a asi to tak i chutná, určitě jednou vyzkouším.

  3. Katyp50 napsal:

    Z ořechů tak leda ořechovku! Na ořechy mám, bohužel, alergii také.
    Ach jo!
    Já tak milovala vlašské ořechy jen tak ďobat na sýru nebo k vínečku z misky.
    Jediné ořechy mohu v medu nebo nějak upravené. I tak je to trochu „na hraně“ a pálí mě v krku, ale aspoň neoteču a nezačnu se dusit.
    Nojo, alergie jarní na trávy a kvetoucí stromy plus prachová se ještě „osvěžila“ alergií potravinovou. Slupkové ovoce, zelenina, to vše je tabu. Jen tepelně upravené. Čerstvá paprika nebo třeba třešně…… no, to si musím odpustit.
    Borůvky, jahody…. to ano, meruňky, broskve… to už ne.

    • Jiřina napsal:

      Chudinko malinká, tolik dobrot si musíte odpustit, ale toto ovoce je tepelně upravené, alespoň malý kousek. A to už máte na pořád? Můj syn měl alergii na nachlazení, 2x do měsíce byl nemocný, kašlal tak strašně, že ho bylo slyšet ze čtvrtého patra až do přízemí. Trvalo to až do 17 ti let a potom jako když utne, je naprosto v pořádku.

    • BOYE napsal:

      Katy, tvé alergie jsou protivné, ale v tomhle případě myslím, že všechny sneseš snáz, než kdybys trpěla tou na kočky.
      Tvoje výčetka zapovězeného mi připomněla včerejší povzdech naší dorostenky: „Kdybysme byli bohatý, jedla bych jen to co chci: Rejži, parmazán, mango a mořský plody…“ (Pokud pominu lososa, tuňáka, kozí sýr, černá rajčata, sušené hovězí a olivy). To děvče nemá žádná potravinová omezení a tvrdí, že je skromné, neb nepožaduje kaviár… Protože jí nechutná!
      Musim říct, že jsem osudu vděčná, protože žádnou alergii jsme nikdy s žádným z dětí neřešili. Jen v pubertě měl každý nějaké období „blé“. Teď zrovna je to svíčková a cukety. Jejich problém. Na „blé“ existuje jediná varianta: suchý chleba, nebo nic.

  4. Jiřina napsal:

    To vypadá krásně a takový veliký plech, taky bych prosila o třeba jen malinký vzoreček. Když budete posílat, tak taky do Brna, mně nebude vadit, když to budu jíst lžičkou.
    Buchty, jakkoliv upravené, s ovocem s ořechy všechno můžu. Že mi pak nebude zrovna do tance, to je vedlejší, zatím to vždycky nějak dopadlo. Nejhorší je, že i v nadměrných velikostech nebude nic, co bych oblékla. Ale co, hlavně že mi chutná … 🙂

  5. BOYE napsal:

    Taky bych uvítala vrzek. Teď o víkendu určo péct nebudu. Jdu pracovat, zítra vstávám v půl pátý. Přemýšlím,co tady na víkend nechat k jídlu. O stránku vedle dobrá inspirace, ale předevčírem jsem udělala pekáč těstovin s masem a rajčaty, tak se obávám, že by krémové už na další dva dny neprošly… a místo pečení uvařim puding (tříbarevnej, heč!). Díftky, ženy, dámy, které to máte v dosahu: Budeme se zítra potkávat v Berouně na hrnčířským trhu? Přece každá potřebujete novou formu na pečení, hrnek, misku… Pokud jste to neprokoukly- lákám vás, abych vydělala (moje černé děti mají stále hlad 🙂 )!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..