Marináda:
1/2 KL pepře
1/2 KL rozmarýnu
1/2 KL tymiánu
3-4 nová koření
1/3 KL jalovce
1/2 KL zázvoru (sušeného)
1 KL česneku (granulovaného)
1/2 KL třtinového cukru
olej
Ostatní suroviny:
vepřová krkovička
1 velká cibule
2 bobkové listy
lžíce sádla nebo oleje
sůl
plátek másla (nemusí být)
Všechny ingredience na marinádu umeleme nebo co nejjemněji rozdrtíme
a smícháme s olejem na řídkou kašičku. Krkovici nakrájíme na plátky, zlehka
naklepeme, skládáme do misky a přitom je z obou stran opatláme marinádou.
Misku zakryjeme fólií a necháme v ledničce alespoň do druhého dne.
Pak si rozehřejeme pánev se sádlem nebo olejem, naložené plátky postupně
osmahneme a vkládáme do pekáče s drobně nakrájenou cibulí a bobkovými
listy. Pánev po opékání zalijeme vroucí vodou, necháme odvařit případné přípečky a maso tím zalijeme, osolíme a pod poklicí zvolna pečeme téměř doměkka, případně doplníme trochu horké vody. Pak zvýšíme teplotu a odkryté maso ošlehneme do červena, Plátky ze šťávy vyjmeme a uchováme v teple, výpek i s přípečky slijeme do kastrůlku, provaříme, případně dosolíme a můžeme zjemnit již bez vaření plátkem másla.
Poslala Fialka: „Podávala jsem s vařeným bramborem a půlkou jablka, podušeného na másle s brusinkami.
To by mělo být trestné, takto provokovat hned po svátcích. Přibrala jsem další kilo jen po přečtení receptu a co teprve až pozveš na oběd! 😉
Ty to máš Boženko úplně vylepšené. Já dělala krkovici podobně , jen bez rozmarÿnu a zázvoru – to u nás neprojde . Česneku dàvám hódně, čerstvého, jablíčko bylo taky – bez bursinek..
Co dodat – máš to lepší.👍
To je nádhera.
Ukládám recept.
Umím si to představit i s bramborovým knedlíkem.
Skvělé kombinace koření, věřím, že to bude dobré, stejně jako slepice na paprice s houbama, takže určitě brzo vyzkouším.
Jen bych měla dotaz: na kolik plátků krkovice ta marináda asi tak vyjde?
Bude to tedy bez sladkého doprovodu(jablíčko s brusinkama) ale i tak věřím, že to bude olaláááá 😋😎
Dané množství vydalo na šest poctivých plátků a špičku od vazu. Maso je potřeba popatlat celé a marinádou nijak nešetřit. 🙂