(3150) Maďarská zelňačka – Korhelyleves

Korhelyleves je prý skvělý vyprošťovák po  flámu, říká se jí také polévka pro flamendry. Korhely – pijan, leves – polévka.

500 g masa z uzených žeber
300 g kysaného zelí
1 velká cibule
50 g sádla
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžíce hladké mouky
1,5 l mixu vývaru z masa a láku z kysaného zelí
200 g ostré klobásy
pepř
sůl
pálivá paprika nebo chilli paprička
200 g zakysané smetany

Maso uvaříme  a pokrájíme. Vývar nevyléváme, použijeme do polévky.
Kysané zelí vymačkáme, šťávu si necháme. Pokud je zelí příliš hrubé, ještě ho překrájíme.
Cibuli nakrájíme na kostičky, na sádle osmahneme dozlatova, zaprášíme moukou, zasmahneme papriku a za stálého míchání zalijeme vývarem a vodou ze zelí, provaříme 20 minut.
Ke konci varu přidáme maso, zelí, klobásu na kolečka, dochutíme pepřem, solí, eventuálně špetkou pálivé papriky a ještě 10 minut provaříme.
Podáváme se zakysanou smetanou.

Poslala Sharka, foto ilustrační.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (3150) Maďarská zelňačka – Korhelyleves

  1. jarybarka napsal:

    Ó lalá.Slintám tu jak bernardýn.
    To je hodně podobná polévka mojí babičky.Jen tam nedávala klobásu jenom uzené maso.Zelí bylo dost kyselé.Dávala i mrkev a celer na kostičky.
    Přidávala pořádnou lžíci mletého zázvoru+tu papriku.
    A namísto smetany dávala do polévky na talíři lžíci hebké bramborové kaše.
    Je to náramná dobrota.Občas jí dělám a moc nerada se o ní dělím.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Pokud jde o mě…to zelí musí být tvrdé jak sirky.

  3. Vera M. napsal:

    Jooooo, to je moje gusto ! Jako Eva přidávám trošku mrkve na půlkolečka a klobása je výborná Maďarská od Prantla. Je tak akorát pikantní

  4. lakysa22 napsal:

    To mě hned napidlo, že vařila Šárka. Kdybych vynechala tu ostrouu klobásu, mohla bych si dát i já😋

  5. a.rena napsal:

    Zelňačka je v plánu na silvestra. Já je střídám. Někdy světlou s houbami a bramborem, někdy s paprikou a masem. A tato bude teď. A, Evi, s tou bramborovou kaší je to dobrý nápad. Já už mám takovou chuuuť! Zelí ale povařím dýl. Letos máme vynikající, krásně křupavé. Máme ho pořád při ruce.

  6. Francizska napsal:

    Já to znám jako kapustnici. Recept mám od maminky kamaráda z Kyjova.
    Zelí vařím zvlášť. Dávám tam i vajíčka, v receptu byly i houby. Ty nedávám.
    Na Slovensku je to skoro v každé restauraci.
    Tu polévku miluji.

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    Jasně že podobnost s kapustnicí nebo zelnicí je do očí bijící, tak jsem zapátrala.
    Historie maďarské zelňačky sahá podle některých zdrojů až do Římské říše. Někdy kolem roku 35 př. n. l. se římští dobyvatelé zmocnili provincie Panonie, která se stala strategicky významnou oblastí především díky starověké obchodní stezce známé jako jantarová stezka.
    Tehdy zřejmě do tábora jedné z legií dorazil Dubitatius, římský kuchař s mimořádně důležitou úlohou zajišťovat zdraví a výživu vojska, spolu se svým pomocníkem Grumiem. Jednoho dne zásoby potravin legie zmizely a Dubitatius s Grumiem si všimli, že jim zbylo jen zelí. Rozhodli se tedy uvařit zelňačku. Pokrm měl obrovský úspěch a druhý den byla armáda plná energie.
    No, a Římani ji možná zanesli až na naše území, kde si ji lidé upravili k obrazu a chuti své.

  8. Haderach Kwisatz napsal:

    Druhá legenda praví, že slovo korhely označovalo člověka, který byl často opilý. Výraz je však obzvláště zajímavý, když uvážíme, že slovo korhely pochází z německého slova Chorherr, jehož původní význam označoval šlechtice sedící na půdě kostela během mše. Typicky to však byli duchovní, kteří obývali horní patro kostela.
    A tak pokrm pochází od duchovních, v jejichž zahradách se vždy pěstovalo zelí. Vzhledem k tomu, že se duchovní zabývali také vařením vína a šampaňského, lze logicky předpokládat, že vymysleli polévku, která by dokázala zmírnit účinky alkoholu.
    Což by na tu Moravu taky ukazovalo. Tak si vyberte.

  9. a.rena napsal:

    A opět skvělá osvěta. Heleno, válíš! A já za sebe děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..