plátky krkovice, silné asi 2 cm
6 menších cibulí
česnek dle chuti (minimálně také 6 stroužků)
sádlo nebo olej
sůl, pepř
4 středně velké kedlubny
šlehačka
Maso osolte a opepřete, okraje nařízněte. Na pánvi zprudka opečte, aby „zatáhlo“, vložte ho do vymazaného pekáče, přidejte oloupané celé cibule a celé stroužky česneku. Dejte do trouby předehřáté na 180 ° a trochu podlijte vodou. Zakryjte, teplotu stáhněte na 150 ° a pečte asi 40 minut. Maso aspoň jednou obraťte a průběžně přelévejte vypečenou šťávou. Posledních 10 minut pečte odkryté zase na 180 °, aby se cibule dozlatova opekly.
Na smetanové kedlubny nakrájejte cibuli nadrobno a na tuku ji orestujte, aby mírně zesklovatěla. Vsypte k ní nahrubo nastrouhané kedlubny a společně opečte. Můžete trochu podlít. Osolte, opepřete, ne dlouho poduste, aby kedlubny zůstaly křupavé, přilijte smetanu a chvilku (asi 3 minuty) povařte. Podávejte s brambory, ideálně opečenými (jak vidno z fotografie, na to už jsem neměla čas, ale i tak to bylo dobré 🙂 )
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Slintám si do kafe. Už vím co budu vařit.
Já mám na zahradě připravených asi 15 velkých (spíš obřích) kedlubnů – takže nejdřív to zelí, potom masíčko…
Zelí jsem dělala včera a ty víš proč! Děkuju moc!
Dobrouch!
Co to je na té krkně?
Jedna z těch cibulí.
Ahaaa, já tím, že komunikuji jen přes tydlifon, nemám obrázky tak čitelné. Nezdálo se mi, že bys byla schopná frknout tam broskev ?
Kedlubnové zelí taky móc velká ňamka.