(333) Pečená dýně plněná mletým masem

1 střední až větší dýně – nejlepší je Hokaido
(nebo tolik malých, kolik je strávníků)
2 cibule, nakrájené nadrobno
500 g mletého   masa
100 g strouhaného čedaru nebo eidamu
čerstvě mletý pepř
tymián, oregano
1 lžíce oleje, sůl

Dýni omyjeme, osušíme a seřízneme vršek, asi 2–3 cm od stopky, aby vznikla poklička. Vydlabeme semínka, do šířky zhruba 3 cm po stranách, aby dýně šla naplnit.  Posadíme na plech vyložený pečicím papírem

Na pánvi rozehřejme olej, zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme mleté maso a opékáme na středním plameni – míchat, míchat, míchat, aby se oddělilo  na jednotlivé granulky.  Osolíme, opepříme, po dvou minutách přidáme tymián a oregano. Zhruba po deseti  minutách je maso hotové a můžeme jím naplnit dýni. Dýni plníme postupně, vždy dáme vrstvu masa a proložíme sýrem až ji naplníme celou. Nakonec zalijeme smetanou a zaklapneme dýňovou pokličkou.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C doměkka asi hodinu. Hotovou dýni servírujeme buď celou nebo rozkrájíme a servírujeme náplň s trochou dužiny. Při menším počtu strávníků (nebo když nemáte doma hlady hladový) stačí jen dýně s masem. Je ale možné v polovině pečení přidat na plech brambory nakrájené na dukátky, posypané kořením na pečené brambory a dopéct společně.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (333) Pečená dýně plněná mletým masem

  1. Devětapadesátka napsal:

    To vypadá bájo, a moclipak té smetany?

  2. Jana Macůrková napsal:

    Já mám problém – mně ty mrchy narostly nějak nakřivo, takže by to asi všechno bylo na pečícím papíře a dýňule by byla prázdná…???

  3. Devětapadesátka napsal:

    Diky, to taky vyzkouším. Sice se ještě mátořím z té střevní chřipky, 5 dní už nejím, zatim to nejde, ale plánuju co bude až…

  4. Ivana P. napsal:

    Tohle jídlo děláme pravidelně, jen většinou řežeme dýni na půl a plníme obě poloviny (je to rychleji upečené). povrch masa poklademe rajčaty a zakryjeme alobalem. Cca ppůl hodiny před koncem sundáme alobal a posypeme sýrem :o)
    a pro hodně křivé: Do pekáčku vrstva dýně, mleté maso a zase dýně.

  5. krutopazout napsal:

    Dostala jsem dvě kulaťoučké dýně od mámy a chystala jsem se udělat polífku, ale tohle vypadá luxusně! Asi mi u toho budou brblat smradi – dýni moc nemusí, ale vizuál je pecka:-)))))

  6. blahovka.h napsal:

    Mě se letos urodily i špagetové dýně. Tak jsem googlila nějaké recepty, nemáte s ní nějakou zkušenost?

  7. Katyp50 napsal:

    Dýně? Nenene, tohle fakt nenene.
    Dýni opravdu nemusím v žádné podobě. Jen snad naloženou v cukrovém nálevu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..