… aneb zimní recepty našich prababiček. Znáte to – brambory a zelé, živobytí celé!
1 kg kysaného zelí
1 kg brambor, den předem ve slupce uvařených
15 deka hladké mouky
1 vejce
sůl
máslo
cibule
Kysané zelí nasekáme na drobno a udusíme do měkka, ochutíme dle vlastních preferencí cukrem a solí. Den předem vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl a vejce a uhněteme nelepivé těsto, které vyválíme a nakrájíme na čtverečky – smažíme je na másle. Osmažíme si cibulku, alespoň ze dvou cibulí. Bramborové čtverečky dáme do větší mísy a posypeme osmaženou cibulkou. Nakonec přidáme zelí, promícháme a podle potřeby dosolíme.
Recept je od babičky mé hradecké kolegyně, foto ilustrační. Prý jde o tradiční podkrkonošský recept a posypané cukrem a skořicí jdou i jako sladká varianta. Jen pochybuju, že naši předci v Podkrkonoší hýřili skořicí, tipovala bych to spíš na mák.
Já to vidím na sladkou variantu + to zelí… Připomíná mi to bramborové placky s mrkví od Úsměvky. Omylem jsem je pocukrovala a bylo to tak dobré, že jsem se o ně přetahovala se psem. Budu muset zopakovat 😋
Olala! Jednoduché, levné a mňamózní 😋
Já mám pořád pořád pořád chuť na zelí . Takže musím , děkuji za recept a brokolice už padla 🤣 předevčírem
Předevčírem byl segedín,ale už bych mohla znova zelí.Jen pro něj musím k mladým.A už mám připravené sklenice.
Ten recept se mi líbí.Jednoduché a určitě moc dobré.
Bramborové těsto vařené, pečené v troubě (jako kabátek na sekané), i na plotně (bramborové placky mého dětství – na pánvi bych to tak dlouho neustála), ale na másle smažené, to vidím prvně. určitě příležitostně vyzkouším 😎