1 hrnek polohrubé mouky (klasický na čaj asi 0,25 l)
3 velká jablka (když jsou menší, tak jich dávám 6 až 8)
1 prášek do pečiva
1 vajíčko
špetka soli
5 cl rumu
(mléko – pokud by jablka byla sušší, tak jen aby se těsto dalo nabírat na lžíci a na rozpáleném oleji trochu rozmáčknout na lívaneček)
na smažení olej
na obalení vanilkový nebo skořicový nebo oba cukry, jak kdo má rád
… a pro mlsouny potřít ostřejší marmeládou a lžičku zakysané smetany
Jablka nastrouháme, nejdříve smícháme mouku s práškem a solí, přidáme vejce, jablka a rum, (eventuálně mlého dle potřeby). Promícháme a smažíme pomalu abychom je neměli syrové a horké obalujeme v cukru pro který jsme s rozhodli.
Recept máme od pana Josefa
A rychlík tentokrát byla Lakysa: „Je to lepšejší, než ty moje kroužky.
Přísahám, že jsem to nepřipálila.“
Jooo, placky s jabkama! To frčí každý konec léta, když začnou padavčata. Děti je vyžadovaly i k svačině do školy, Osky je požadoval jako narozeninové jídlo…
Psala jsem panu Josefovi – když byly děti malé, dělala jsem je často, teď už roky ne, musím to napravit.
A já to musím napravit taky, protože jsem je ještě nedělala vůbec a vypadají velice jedle.
Děkuji za uveřejnění a krásný den.
Neznám, ukládám. Po sobotě, kdy jsem smažila asi 80 koblihů, nechci dlouho nic smaženýho vidět. Samozřejmě jsem jich spráskala asi 5 ještě teplejch , pak nějaká ta slivovička a vůbec mě nebylo večer dobře. Člověk se musí holt obětovat. „Vostatky“(tak se u nás říká masopustu) jsou jen jednou do roka a trdice se musí dodržovat.
U nás budou v sobotu a tak se připravujeme protože masky se musí patřičně pohostit. Krásný den.
recept..adresu na pana Josefa a letíme…..
Jižní Morava tak přileťte. Krásný den.
Já to budu mít blízko – Moravské Slovensko.
Taky ukládám – až budou jabka. Letos nemám. A už se těším, bude to vynikající.
Já bych měla na Josefa dotaz : Šlo by to ze strouhaných zavařených jablek? Z podzimního sběru už nic nemáme, ale zavařených je pořád ještě dost. Jinak musí recept počkat do nové sklizně (jestli se urodí). Protože takováto jídla 🐻 miluje. 😋😎
Určitě nechat okapat no a potom už nepotřebujete ani přidávat mléko jen siudržte hustotu na to nalitá na pánev. Krásná den.
Jooo, toto určitě udělám – co nejdřív, moc se mi to líbí
Tuto nebo velmi podobnou dobrotu si pamatuju z dětsví.Brali jsme je s bratrem z talíře ještě horké.
Do těstíčka namáčím jablkové kroužky a vždycky rychle zmizí. Tohle stojí za vyzkoušení😋
To je něco jiného, stejně báječného jen jsme je posypali moučkovým cukrem a dozdobili šlehačkou no co dodat. Krásný den.
Tak já už ty lívanečky dnes vyzkoušela, bez skořice a můžu říct, že ty Vaše jsou lepší, celé víc nadýchané.
Děkuji a moc mně to těší a přejeme krásný den.