3 plné ¼ l hrnky polohrubé mouky
5 PL pískového cukru
citronová kůra z 1 citronu
½ kávové lžičky soli
1 celé vejce + 1 žloutek
1 kostka droždí
5 lžic mléka
¼ l zakysané smetany
máslo nebo sádlo na pomaštění
Droždí rozdrobíme do misky a spolu s 1 lžičkou cukru, 2 lžícemi teplé vody a 1 lžící mléka necháme vzejít. Mouku v míse smícháme s cukrem, solí a nastrouhanou citronovou kůrou, přilijeme mléko s rozkvedlaným vejcem a žloutkem, kvásek a smetanu a zaděláme těsto, až je hladké a nelepí. Necháme přikryté v teple vykynout asi hodinu. A dál postupujeme obvyklým způsobem – vyklopit, oddělovat kousky, naplnit, zabalit, dát do pekáče, pomašlovat ze všech stran, upéct a sežpapat!
Jasně, buchty už tu byly a všechny je umíme, ale tohle je malinko jiný recept a navíc pro ty, kdo neumí „podleočně“ a nechce se jim tahat váha 🙂
HaderachKwisatz
Tak už vím, co s těmi hruškovými povidly….včera jsem spáchala, a zbylo mi ještě do malé sklenky, tak polovina bude s hrußkama, a polovina s tvarohem!
Tyhle byly se švetkama, proto jsou tak velký …. měla jsem velký švestky 🙂
Hrußky neboli hrussky? Juch!
Ten pekáč vypadá krásně, buchtičky jsou vždycky dobré, ať jsou hrnkové, nebo „podlevoční“. My švestky nemáme a tady v Albertu ještě vůbec nebyly. V Lídlu včera taky nic moc, jen tvrdé blumy. Já jsem buchtová a je mi celkem jedno jaká je náplň. Problém je, že je pak skoro všechny musím sníst sama. Nějak to neodhadnu a vždycky je plný plech. Ne, že by mi to nějak vadilo, ale za chvíli se neunesu.