(362) Hrnkové buchty se zakyskou

3 plné ¼ l hrnky polohrubé mouky
5 PL pískového cukru
citronová kůra z 1 citronu
½  kávové lžičky soli
1 celé vejce +  1 žloutek
1 kostka  droždí
5 lžic mléka
¼ l zakysané  smetany
máslo nebo sádlo na pomaštění

Droždí rozdrobíme do misky a spolu s  1 lžičkou cukru, 2 lžícemi teplé vody a 1 lžící mléka necháme vzejít. Mouku v míse smícháme s cukrem, solí a  nastrouhanou citronovou kůrou, přilijeme mléko s rozkvedlaným vejcem a žloutkem, kvásek a smetanu a zaděláme těsto, až je hladké a nelepí. Necháme přikryté v teple vykynout asi hodinu.  A dál postupujeme obvyklým způsobem – vyklopit, oddělovat kousky, naplnit, zabalit, dát do pekáče, pomašlovat ze všech stran, upéct a sežpapat!

Jasně, buchty už tu byly a všechny je umíme, ale tohle je malinko jiný recept a navíc pro ty, kdo neumí „podleočně“ a nechce se jim tahat váha 🙂

HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (362) Hrnkové buchty se zakyskou

  1. lakysa22 napsal:

    Tak už vím, co s těmi hruškovými povidly….včera jsem spáchala, a zbylo mi ještě do malé sklenky, tak polovina bude s hrußkama, a polovina s tvarohem!

  2. Jiřina napsal:

    Ten pekáč vypadá krásně, buchtičky jsou vždycky dobré, ať jsou hrnkové, nebo „podlevoční“. My švestky nemáme a tady v Albertu ještě vůbec nebyly. V Lídlu včera taky nic moc, jen tvrdé blumy. Já jsem buchtová a je mi celkem jedno jaká je náplň. Problém je, že je pak skoro všechny musím sníst sama. Nějak to neodhadnu a vždycky je plný plech. Ne, že by mi to nějak vadilo, ale za chvíli se neunesu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..