(363) Hřiguláš aneb guláš z hřibů smrkových

hodně bílých hřibů (já měla si 1 1/2 kg)
2 velké cibule
sádlo (nebo olej)
drcený kmín
sladká paprika
mletý pepř
sůl
česnek

Hřiby očistíme, pokrájíme na přiměřeně velké kousky, propláchneme teplou vodou a necháme okapat.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, necháme mírně zrůžovět, přisypeme kmín, papriku a pepř a zuřivě mícháme, aby se koření nepřipálilo. Přidáme hřiby, mírně osolíme a dusíme zakryté pokličkou do poloměkka.  Někdy je třeba trochu podlít, to když máte hřiby samé mladé a tvrdé. Přidáme prolisovaný nebo sušený česnek, dosolíme, promícháme a dodusíme. Houby by neměly být rozdušené na bláto, ale mírně na skus.  Podáváme s čerstvým chlebem.

 

 

 

 

 

Hříbeček vám posílá: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (363) Hřiguláš aneb guláš z hřibů smrkových

  1. Jana Macůrková napsal:

    Já dělám houbový guláš buď z václavek, pokud není nic lepšího, nebo z masáků a mladých bedel.

  2. raduna.ha napsal:

    Z václavek je guláš vynikající. Když jich mám hodně, víc
    než na jeden guláš, zavařuji je do sklenic do sádla a nechávám na
    na horší časy, když už potom nerostou.

  3. jarybarka napsal:

    Já dělám houbový guláš z malých babek a suchohřibů. Přidávám i majoránku.

    • jarybarka napsal:

      Nemám s václávkami žádné zkušenosti.Nemusí se hodně dlouho vařit? Nikdy jsem je ne sbírala.

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Jen do nich. Ano, musí se důkladně povařit, ale pak je to vynikající houba.
        A na smetaně nemají chybu … nemaje václavek, nemůžu prezentovat foto, nicméně:
        Na másle dozlatova usmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, potom přidáme hladkou mouku a sladkou papriku. Necháme chvilku opražit, pozor na papriku, aby se nespálila, přidáme vývar a vaříme asi 10 – 15 minut.
        Mezitím václavky povaříme asi 1 minutu ve vroucí osolené a okmínované vodě. Povařené václavky opláchneme a přidáme do základu omáčky. Omáčku s houbami vaříme dalších 20 minut. Nakonec přidáme kelímek smetany na vaření, dochutíme solí a pepřem, případně můžeme zakápnout citronovou šťávou.

  4. BOYE napsal:

    Nevim proč, ale u nás v rodině se guláše z hub vaří ze všeho nejmíň. A že když jsou, vaří se toho spousta! Takže gulášů jsem snědla ne moc, ale na jeden z václavek nezapomenu. Vařil ho dědeček mé spolužačky a musim říct, že máloco z toho, co jsem do sebe pusou vpravila, bylo taaaak dobrý! Tehdy mi bylo asi dvanáct a do dneška vzpomínám. Úplně se mi člověk kroutí a slintá. A to musim říct, že nikdy jsem nejedla guláš, který by mi přišel byť jen průměrný – všechny byly skvělý, ale tenhle jeden… Nedávno jsem bavila s jeho snachou (paní hodně přes sedmdesát) a říkala, že to nikdo z rodiny dodnes nerozluštil. Asi tam přihazoval tajemnou mandragóru, soví houknutí a výčepní lihovinu – říkala ona.

  5. Ivana P. napsal:

    Mohu adminky požádat ó recepty z kedluben (gigantů)? Zelí jsem zachytila, ale nedá se i něco jiného?

  6. hrabeboto napsal:

    Guláše miluju ve všech podobách. Tento jsem ještě nejedl. Předložím manželce k realizaci. zítra vyrážím na hřiby.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..