(364) Arónie – černý jeřáb nebo též temnoplodec

Arónie je keř nebo menší stromek, podobný jeřabině.  Jeho plody se hodí ke zpracování a jsou děsně zdravý 🙂

Takže:

Likér
Do čtyřlitrové láhve dejte 1 l jeřabin a  zalijte 1 l kvalitní  vodky (ať nemáte místo likéru bolehlav). Nechte 14 dní uložené v chladu (asi na sedmým schodu). Každý den promíchejte. Po dvou týdnech svařte litr vody s kilem cukru krupice a vystydlý roztok nalijte k jeřabinám. Následujících čtrnáct dnů láhev denně promíchejte. Potom výluh sceďte do láhví a uložte.

Kompoty z arónie
Jeřabiny  můžete  zavařovat buď  obvyklým způsobem: otrhané a omyté plody nasypte do sklenic, zasypte cukrem  (tři lžíce do 0,3 nebo pět lžic do 0,75litrových), doplňte vodou, zavíčkujte a půl hodiny sterilizujte při 90°. Kompot je trochu trpký, ale je fajn do vanilkového  pudingu nebo do nákypu. Dá se i na koláč.
Nebo kilo otrhaných jeřabin dejte do kastrolu, zastříkněte vodou a 20 minut vařte s kousky celé nebo dvěma lžičkami mleté skořice. Pak přisypte 60 deka cukru, provařte a horké plňte do malých skleniček (v případě celé skořice dejte kousek do každé skleničky). Můžete přidat i malýho panáka  rumu. Tenhle kompot se hodí  místo brusinek ke svíčkové nebo k paštikám.

HaderachKwisatz je letos sežrali ptáci

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (364) Arónie – černý jeřáb nebo též temnoplodec

  1. Devětapadesátka napsal:

    Aronii nemám a nevím, že by tu někde v okolí byla ?. A taky nevím, kam bych další sklenice dala. Už není místo – džemy, okurky, řepa, houby, zelenina, bezinkový med a šťáva, normální med, sušené byliny, pečený čaj, a všeho hoooodně, neb jsem byla pilná jak ta včelka ?

  2. blahovka.h napsal:

    Ob vesnici z arónie dělá jeden pán víno. Je moc dobré, ale ne pro mne :-(Bohužel alkoholu se musím vyhýbat). Kompot jsem kdysi dělala, s rumem a skořicí. Mě moc chutnal, právě proto, že připomínal brusinky, kterých byl tenkrát nedostatek.

  3. lakysa22 napsal:

    Teda Haderach!!! Takhle mě podráždit!! Já sháním aronii dobrých pět let ,- jednou se mi podařilo sehnat džem ( v Polsku) a jendou u nás šťávu za nemalé peníze. Je dobrá na posílení imunity, ale sehnat ji…..

  4. a.rena napsal:

    Ano, aronie je moc dobrá. Většinou děláme sirup, zkoušeli jsme i likér a trochu jí přidávám i do pečených čajů. Jen letos na jaře zmrzla, a loňské zásoby už nejsou. Jo a milují ji kosi, a tak musíme keř zakrývat záclonou. Ale i tam si cestu najdou, potfory černé! 🙁

  5. Katyp50 napsal:

    Jojo, aronie je skvělá. Zkusím ten likér.
    Hodlám jí zasadit na zahradě svého kamaráda až přesídlím. Snad se dočkám plodů. Jinak bych si jí koupila na bazoši, ale proč teď, když mě čeká změna života a nebudu s sebou vláčet ještě nějaké kompoty a láhve. Ono stačí, že na chalupě mám asi 100 džemů, hub naložených ještě z kdysidávna, ale ony vydrží a ještě se z nich dobrá kulajda, kyselo nebo jiná specialitka udělá.
    A taková jednohubka s kvalitním sýrem a jednou zavařenou houbičkou navrch je mňamka převeliká.
    V pondělí vezeme 2 auty první várku věcí, které tu mít nutně nemusím. Vyměníme rovnou zámek v bytě, plyn už je přepsaný a spuštěný, elektrika přepsaná a funguje, takže už se může rozjet stěhování naplno!

  6. Katyp50 napsal:

    No, bude to šílenství, ale zvládnu to!
    Jen doufám, že zdraví, které zatím jakž takž funguje, vydrží a až se přestěhuju a zklidním, tak nevypuknou nějaké choroby. Ono to tak obvykle bývá.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..