4 vejce
1 hrnek pískového cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 lžičky skořice
1 lžička kakaa
1 prdopeč
1/2 hrnku oleje
4 hrnky jablek, oloupaných, nakrájených na kostičky
hrst sekaných ořechů, rozinky
Vejce utřete s cukrem, přidejte olej, mouku s práškem do pečiva, kakao, skořici, ořechy, rozinky a jablka (ani mě nenapadne odměřovat je na hrnky – dávám 4 velká nebo 6-8 malých, podleočně). Nelekněte se, těsto je hodně husté. Vlijte ho na vysypaný nebo pečícím papírem vyložený plech a pečte v mírně předehřáté troubě (dávám zhruba 170°) asi 45 minut.
Navrch se hodí čokoládová poleva, ale stačí jen pocukrovat.
Autorka receptu: HaderachKwisatz (jo, a zajímalo by mě, proč „americká“)
Hihihi. Tak přesně stejnou otázku – položenou na závěr v závorce- pronesla švagrová, když nám ji dávala ochutnat. Nevím kde vzala recept, je to 80letá paní, netem nepolíbená. Já dělám velmi podobnou ze strouhaných jablek, stejné ingredience jen možná trošku jiný poměr (mám to udané ve váhových poměrech), navrch poleva ze zakysanky a čokolády na vaření. Je oblíbená, ale při letošních cenách jablek asi moc často nebude. 🙁
Já dostala koš jablek, štrúdl už byl dvakrát – čumím na ten koš a říkám si „co bych z toho vyčarovala?“. Tuhle buchtu jsem dělávala celkem často – a úúplně jsem na ni zapomněla. Ale vzpomněla jsem si! 🙂
No já bych nasušila křížaly a od dětí bych se vracela bez rukou! Měla jsem starou malou sušičku , letos jsem si pořídila novou, větší a krom bylinek nemám co sušit 🙁
Křížaly neřpipomínej!! Loni jsem nsušila větší dózu, v noci syna honila mlsná, a prý pár si jich vzal. Ráno karbice prázdná – špatně dovřel, a pejskovi taky cutnalo.
Děkuju za připomentuntí!! Kdysi jsem ten percept dostala, polevu posypat kokosem. Upeču ještě dens..
Máš jablka? Ty se mááááš. Dneska jsme koukali- nejlevnější za 29,- Kč kilo . Děs běs 🙁
Mám za 22,- výbornou odrůdu Rubín…lepší je Champion, ale nevpbyl…
Holky, teď si nedělám prču: Americká se jmenuje podle způsobu přípravy. My Čeči tomu říkáme žaves. Kdyby šlo o evropskou, třely by se žloutky s cukrem, šlehal sníh… Je to jako čízkejk – rozmlácený sušenky, jako zahušťování amerikou – žádnej bešamel, ni jíška, prostě rozkvedlaná mouka… Jak táhli imigranti na západ, tak se s tím moc nemazali. Nebyl čas. A bikóz tajm iz many, nemažou se s tim vařenim dodnes… Je jedno, na kterým břehu atlantickýho rybníka buchtu vynalezli, těsto je umíchaný po americku. U nás doma se furt některým věcem říká, že jsou nějaký americký. Asi tak. 🙂
Jo, a ještě: Ten výraz – americký – je jen lehce podezíravý, nikoli pejorativní. Znamená to, že navzdory v podstatě ledabylé přípravě či montování, daná věc funguje, až se jeden diví…
No pozor! Tady se vejce taky třou 🙂
Ale jinak mas pravdu, hlavne se s tim moc necrcat!
Haderach,
dlouho jsem tady nebyla. Překvapila jsi mne s tím receptem, pochází opravdu z Ameriky, já jsem ten recept dostala od učitele angličtiny a upekl nám tu buchtu jednou na hodinu. Jenže ho vždy musím pracně hledat v sešitu z angličtiny, nevím, proč mne nenapadlo si ho někam napsat. Takže díky za připomenutí a už ho nikdy nebudu muset hledat.
No vidis. Tak Boye mela asi pravdu 🙂