(3784) Obrácený mandarinkový koláč

4-6 mandarinek
20 g másla
70 g cukru (písek, krystal)
1 vejce
1 vanilkový cukrý
60 ml  oleje
100 ml mléka
170 g hladké mouky
1 prášek do pečiva

Mandarinky oloupejte, zbavte bílého pletiva a překrojte napříč. Rozpusťte v pánvi máslo a nechte v něm zkaramelizovat 20 g cukru. Do  karamelu dejte  mandarinky rozkrojenou stranou dolů a nechte pár minut opékat – pak stáhněte pánev z plotýnky.
Vejce, cukr (i vanilkový), olej a mléko vyšlehejte tak, aby se všechny ingredience vzájemně spojily.  Přisypte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a pečlivě promíchejte na hladké řídké těsto.
Těstem zalijte mandarinky  na pánvi, povrch uhlaďte. Přiklopte pokličkou a cca 10 minut pečte  na mírném stupni, těsto hodně nabude. Zkuste špejlí, jestli  koláč není těsto uvnitř syrové. Když   nelepí, překlopte dort  na talíř a sesuňte ho obráceně zpátky do pánve, aby se opekla i druhá strana těsta.  Opět přiklopte pokličkou a nechte vše ještě tak 5 minut dopéct. Nahoře budou  zkaramelizované mandarinky.

Foto a nápad pan Milan Paleta

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (3784) Obrácený mandarinkový koláč

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Trochu hybrid mezi clafoutisem a tarte tatin, ale je to rychlé a určitě zkusím.

  2. lakysa22 napsal:

    Já sladký tipovala na úplně jinýho kuchaře.. mandarinky mám, zkusit by se to mohlo…a to jsem chtěla hubnout! No co, lèto snad bude i příští rok 😄

  3. jarybarka napsal:

    Na malém obrázku to vypadá jako psí hlavička:oči a vlevo dole čumáček.🐶
    Vypadá pěkně jen manďošky nemám.
    Tak ukládám zkusím jindy.

  4. a.rena napsal:

    To vypadá velmi dobře, ke odpolednímu kafi jak dělané.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..