4-6 mandarinek
20 g másla
70 g cukru (písek, krystal)
1 vejce
1 vanilkový cukrý
60 ml oleje
100 ml mléka
170 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
Mandarinky oloupejte, zbavte bílého pletiva a překrojte napříč. Rozpusťte v pánvi máslo a nechte v něm zkaramelizovat 20 g cukru. Do karamelu dejte mandarinky rozkrojenou stranou dolů a nechte pár minut opékat – pak stáhněte pánev z plotýnky.
Vejce, cukr (i vanilkový), olej a mléko vyšlehejte tak, aby se všechny ingredience vzájemně spojily. Přisypte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a pečlivě promíchejte na hladké řídké těsto.
Těstem zalijte mandarinky na pánvi, povrch uhlaďte. Přiklopte pokličkou a cca 10 minut pečte na mírném stupni, těsto hodně nabude. Zkuste špejlí, jestli koláč není těsto uvnitř syrové. Když nelepí, překlopte dort na talíř a sesuňte ho obráceně zpátky do pánve, aby se opekla i druhá strana těsta. Opět přiklopte pokličkou a nechte vše ještě tak 5 minut dopéct. Nahoře budou zkaramelizované mandarinky.
Foto a nápad pan Milan Paleta
Trochu hybrid mezi clafoutisem a tarte tatin, ale je to rychlé a určitě zkusím.
taky mne to napadlo….
Já sladký tipovala na úplně jinýho kuchaře.. mandarinky mám, zkusit by se to mohlo…a to jsem chtěla hubnout! No co, lèto snad bude i příští rok 😄
do léta daleko
Na malém obrázku to vypadá jako psí hlavička:oči a vlevo dole čumáček.🐶
Vypadá pěkně jen manďošky nemám.
Tak ukládám zkusím jindy.
Prý teď mají v akci dobré v Bille.
To vypadá velmi dobře, ke odpolednímu kafi jak dělané.