(379) Kaštanová nádivka

4 housky
1/4 l  mléka
1/4 kg jedlých kaštanů
2 vejce (žloutky + sníh)
sůl a čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek, petrtelka
5 deka  másla

Kaštany dejte  do hrnce s vodou a asi 5 minut povařte. Prudce zchlaďte studenou vodou a oloupejte. Nasekejte na větší kousky a dejte stranou.
Housky nakrájejte  na kostky, osolte, opepřete a zalijte mlékem. Nechte chvíli stát, aby se mlého vsáklo, přebytečné pak slijte.
Žloutky utřete s máslem, přidejte namočené housky, nasekané kaštany, petrtelku, strouhaný muškátový oříšek dle chuti a sníh z bílků. Osolte. Nacpěte do ptáka  a upečte – na 180° asi hodinu, je třeba počítat s tím, že pták s plným bříškem se peče pomalu.

Nebo ji nestrkejte dovnitř a upečte ji v zapékací misce vedle ptáka a nebo si jí prostě udělejte samostatně – pak množství násobte dle velikosti pekáče. Kvůli šťavnatosti do ní můžete přidat  nakrájenou anglickou slaninu.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

33 komentářů: (379) Kaštanová nádivka

  1. Ivana P. napsal:

    Já jsem asi fakt nevyspalá (špatná noc), nebo mi asi už hrabe….ale při formulaci „upečte ji v zapékací misce vedle ptáka“ jsem si představila asi něco úplně jiného než ostatní (napovím….předcházela tomu žárlivá manželka s nožem a nevěrný nachytaný manžel) :o)

  2. Jiřina napsal:

    Nádivka může být dobrá, ale kde vzít jedlé kaštany? Snad před vánocema někde na rynku. Tady nikde nemám šanci. Už tolikrát jsem je chtěla ochutnat, jen tak, ani nevím jakou mají chuť. Tak snad letos se mi to povede.

  3. Jiřina napsal:

    Děkuji všem za popis chuti kaštanů, určitě vyzkouším:)

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Tak od listopadu budou k mání v Globusu a sem tam se objeví v Albertu a Tescu. Mívají je i Číňani, ale bacha na kulatý dírky ve slupkách, mivají je červavé.

      • henriet13 napsal:

        Právě jsem to chtěla naspsat, že kaštany jsou k dostání ve velkých supermarketech, u nás je mají i v Lídlu již teď, no z tý ceny je mi málem mdlo

          • henriet13 napsal:

            Až pojedu do Německa na nákup, tak se podívám, jestli nebudou levnejší… Tady v CH jsou i v akci hodně drahé… bez akce nejsem ochotná se ně ani podívat, tolik jsem ješte nezosnobovatěla

          • Jana Macůrková napsal:

            Jestli je CH Chomutov, pak je možné jich pár nasbírat v Kaštance v Lesoparku. Ale tak do 10 kousků a jsou drobné.
            Já zkusím nějaké nasbírat zítra kolem Hvězdárny, jsou tu 4 stromy a dva keře, loni jich bylo hafo, ale já je nedělala, byly fakt malé.

          • BOYE napsal:

            Jsem teď byla na nějaký stránce o jídle a vykoukla polífka s ženšenem. Koukla jsem na cenu ženšenu a ujišťuju vás, že kaštany jsou jídlo za lidovou cenu. A ve srovnání s tím kořenem pomalu i šafrán bledne: čtyři a půl tisíce za kilo. Tak dobrblat a šup pro kaštánky!
            Myslim, že nejlevnější budou v Maďarsku. Jenže je to daleko. Kdysi to bylo hned vedle, ale teď nám stojí v cestě ještě jedna země a to už se nevyplatí…

  4. hrabeboto napsal:

    Taky mi nedala zvědavost a ochutnal jsem pečené kaštany na Václaváku o vánocích. První chuťový dojem- vzpomínka na brambory pečené v popelu za mého raného mládí.

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    V lidovém léčitelství se o kaštanu říká :“Jeho plod je užitečný proti každé slabosti, která je v člověku. Jez ho často, denně, před a po jídle, a tvůj mozek poroste a bude se naplňovat, tvé nervy zesílí a slabost bude ustupovat.“

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Pro Janu: Na Kokořínsku je jich kus lesa kousek od Pokliček. Ale…kdyz rostou hustě, jsou plody malé. Ve Stromovce bylo 5 velkých stromů, soliterů. Plodily skvěle. Po povodních zašly.

  7. henriet13 napsal:

    Pro Janu M., viz nahoře: CH není Chomutov, ale Švýcarsko :)))) Takže tomu zodpovídají i ceny

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..