(3824) Pečené vepřové koleno podle a.reny

(aneb obyčejné vepřové koleno s neobyčejnou chutí)

1 zadní koleno
sůl
česnek
několik snítek tymiánu
a další suroviny přibližné množství podle chuti:
cca 5 velkých cibulí
2 lžíce medové hořčice (nebo obyčejná plnotučná + lžička medu)

2 lžíce sojové omáčky (mám se sníženým obsahem soli)

Marináda
medová hořčice
sojová omáčka
olej
sušený česnek

Koleno vykostíme a do vyšší vrstvy masa v něm ještě prořízneme kapsu. Kůži nařízneme na čtverečky. Do masa vetřeme sůl a česnek a necháme přes noc rozležet.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a na tuku osmahneme do růžova. Přidáme sojovou omáčku a hořčici, promícháme. Necháme zchladnout a naplníme jí koleno. Dovnitř ještě vsuneme několik větviček tymiánu. Potřeme marinádou a zakryté pečeme mírně podlité vodou při 180° asi 3 hodiny podle velikosti kolena. Občas přeléváme výpekem. Zhruba po dvou dvou hodinách přidáme do pekáče zelí podle receptu 2929 a znovu pečeme přikryté do měkka. Na posledních pár minut odkryjeme. Zelí krásně nasákne šťávku z masa, trochu cibule vypadne zevnitř kolena, kůže je akorát. Příloha můžou být vařené brambory nebo chleba nebo nic.
Foto je pořízeno asi půl hodiny před dopečením.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (3824) Pečené vepřové koleno podle a.reny

  1. lakysa22 napsal:

    Moc na maso nejsem, ale tohle bude chutnat všem. Zvlášť mě zaujala ta příloha – nic 😋

  2. jarybarka napsal:

    Panečku tak to je opravdu krása.
    Že jsem sem lezla před obědem!Mám hlad.
    Marinované koleno a pečené zelí jen tak z hlavy nedostanu!Ukládám a co nejdřív udělám.

  3. bozena.fialova napsal:

    To je nádhera! Takhle nějak si představuju ambrosii, kterou se cpali bohové na Olympu. Díky za recept, ten u mě nezapadne. 🙂

  4. Vera M. napsal:

    Jejda , to je teeeda . To musím bandě udělat

  5. Francizska napsal:

    Krásně vytuněný recept. Udělám co nejdříve. Paráda.

  6. kvetula.v napsal:

    Tedy Reni, ty umíš zajímavě ochucovat.
    Jen koupit koleno a jdeme na to 😋😎

  7. BOYE napsal:

    Nóóó, tak u tohohle receptu chápu, že je nutné ho vyfotit dlouho před doděláním. Jeví se to tak, že koleno hotové je tak lákavé, že nedožije vcelku dorazit na stůl. A oškubané a ožrané pozbývá fotogeničnosti. Tohle by neodolalo ani našim vegetariánům. Teprve nedávno jsem totiž zjistila, proč nejedí maso, ale občas mi po něm skočí. Prostě jedí maso pouze ze zvířat, o kterých vědí, jak se jim žilo a že padla rukou konkrétního člověka (tedy domácí porážky), nebo ho potkalo nenadálé neštěstí (srna sražená autem)… Mám to snadné: Budu-li se chtít rozdělit, koupim koleno na farmě za vsí. Když budu baba lakotná, koupim ho v krámě. Ale rozhodně si ho takhle udělám! (ne, sama na to nebudu, náš dědeček není vegouš) 🙂

  8. Nella napsal:

    Vypadá to skvěle a zaujalo mě i to zelí. To bych si určitě pochutnala.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..