1500 g bůček
6 ks rohlíků
3 ks vejce
mléko podle potřeby
6 stroužků česneku
petrželová nať
3 – 4 PL sádlo
3 – 4 cibule
2 nožičky (domácí) klobásky, ostřejší
sůl, pepř a kmín
Bok si krásně umyjeme, kůži prokrájíme a uděláme kapsu. Když se vydaří, nemusím šít, ale jen spojím špízem. Já míchám sůl, pepř a česnek s trošinkou oleje na kaši a touhle směsičkou pěkně vytřu vnitřek kapsy a navrchu vmasíruji jen sůl. To je z koření vše.
Rohlíky nakrájím na kostičky, osolím, opepřím, přidám posekanou petrželku a vejce a pěkně jemně promíchám s vejci. Podle potřeby si přidám mléko. Chci to mít trochu hustší a hned povím proč. Samozřejmě zbyly bílky a už se dělá sníh. Ten hebounce vmíchám do nádivky, nacpu do kapsy a vtlačím klobásky. Zavřu špízem a na spoustu posekané cibule a na sádlo dám do pekáče, přikryju a peču 1 hodinu na 180° a občas nakouknu a přeliju, případně podliju. Po té hodině odklopím, přidám teplotu a dopeču dokřupava.
Recept máme od pana Josefa
A pan Josef ještě napsal:
Manželka mně přijde zkontrolovat, prohlásí že jsem blázen a jestli potřebuji pomoct. Zatím ne a to chudák neví, že to bude natřikrát.
Současně jsem dal zbytek nádivky do formy a upekl. No a teď proč na třikrát. Ono to vlastně vydalo celkem na pět obědů.
První den. V mrazáku byl knedlík a zelí. Knedlík zbyl, tak druhý den byla knedlíková omeleta s okurkou.
Třetí den s bramborem a ledový salát. Brambor jsem měl více a tak zbylo na salát, ale čtvrtý den byla nádivka se špenátem a sázeným vejcem.
No a pátý den to bylo se salátem.
A ještě zbylo ke kousku chleba.
Tak to je „bomba“. Pan Josef je navíc poeta, a tak se sliny sbíhají o to víc.
Nadívaný bůček je delikatesa úžasná.
Nádivky miluju a dělám tolik aby se pekla i vedle masa a byla na později.
Klobásky jsem nedávala ale určitě zkusím.
Díky za inspiraci.
Evi a taky máš zkušenost, že i když stejná nádivka, tak má jinou chuť upečená uvnitř kuřete, ve „volátku“ (podebrané kůži od krku na prsa) a jen volně v pekáčku jako šiška?
No jasně,že má jinou ale furt vynikající chuť.Větsinou na tu na pekáčku dávám plátky anglické slaniny.
Mňam, teď jen jak propašovat bůček. Už vím co, recpectík pošlu dál a nechàm se pozvat.
No prosím.. a pak že 1,5 kg bůčku je pro dva moc😂
Super recept i s návodem jak mít při jednom pečení na 5 dní vystaráno. 😋😎
A do pytle, to je krása! Včera to koleno, dneska bůček, býložravci tu nejsou, asi si udělám prasečí týden. Základ (pekáč a rohlíky) už mám…
Tak to je nádherný recept. Překvapím manžela a pak mu s tím trochu pomůžu 😋🍽️
Děkuji a jsem rád, že se líbí. Krásný den přejeme.
S klobáskou neznám,ale.miluji nádivky…