(3832) Volební guláš

1,5 kg hovězího masa (nejlepší je kližka)
100 g anglické slaniny vcelku
2 cibule
5 stroužků česneku
3 lžíce sádla nebo oleje + 1 lžíce pod  houby
něco čerstvých hub nebo žampionů (hnědé krémové), asi 300 g
4 lžíce rajčatového protlaku
kmín
(čerstvě namletý) pepř
sůl
pár snítek tymiánu
4 bobkové listy
1 l  hovězího vývaru, ale stačí i  voda

Nejdříve rozpustíme lžíci sádla, vhodíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, zprudka osmahneme, přidáme cibuli a rozdrcený česnek. Zmírníme teplotu a vše pomalu orestujeme, česnek se nesmí spálit.  Dáme stranou.
Ve velkém  hrnci rozpustíme zbytek sádla a prudce osmahneme polovinu masa nakrájeného na kostky –  ne dusit ve vlastní šťávě, jen orestovat. Vyndáme a uděláme totéž s druhou polovinou.
Když máme hotovo, do hrnce vrátíme první várku. Přidáme rajčatový protlak, směs cibule, česneku a anglické slaniny, bobkový list, snítky tymiánu, kmín a poměrně vydatně opepříme. Zamícháme, krátce orestujeme  a  zalijeme vodou nebo vývarem tak, že je maso ponořené. Necháme pod pokličkou za občasného míchání dusit (nebo strčíme do trouby předehřáté na 200°), dokud maso nezměkne. V případě nutnosti  doléváme horkou vodu nebo vývar.
Mezitím si očistíme  houby/žampiony  a nakrájíme je na půlky (větší na čtvrtky), krátce je na tuku opečeme a necháme stranou.
Když  je maso měkké, přidáme houby a společně vše pár minut provaříme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čím libo –  těstovinami, pečivem, knedlíky nebo třeba i bramborami.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (3832) Volební guláš

  1. sharka.68 napsal:

    připomíná mi to irish stew, ale bez mrkve a to mám moooc ráda…

  2. lakysa22 napsal:

    Tentokrát zvzůreček nežádám – stavím se hned cestou z volební místnosti – pití a pečivo koupím cestou, lžíci pro takové případy nosím vždy sebou.😋

  3. bozena.fialova napsal:

    Volby – nevolby, takový gulášek si dám kdykoliv. Les je tady zatím pustý, ale ony ho sušené houby taky nezkazí. Bude velmi brzy, dostala jsem na něj nezřízenou chuť. 🙂

  4. kvetula.v napsal:

    Tedy čistě náhodou jsou všechny inkredence v kredenci. Tedy kližka a něco hub v mrazáku, tak buď bude v sobotu s těstovinama, nebo v neděli s knedlíkem (v sobotu nebude na kynutí čas)- leda že brknedlík z mrazáku? 🤔 A doufám, že nebude vadit, když využiju modernější technologii a zkrátím dušení pomocí papiňáku. No teď koukám, že by měly být houby čerstvé a na větší kusy, ale co houbová chuť tam bude a už teď slintám 😋😎

  5. jarybarka napsal:

    Možná by šel i z vepře ? Vylepším ho čtyřmi nádhernými křemenáči co jsem dnes sebrala pod osikami.
    Na osluněných krajích lesa rostou.

  6. bozena.fialova napsal:

    Hlásím, že volební guláš je uvařený. Nemajíc čerstvé houby, dala jsem sušené a hodně libové anglické slanině dělal navíc společnost na kostičky nakrájený plátek špeku z mangalice. Ostatní dodrženo přesně podle receptu. Voněl nejen po celém domě, ale otevřeným oknem se vůně linula i po zahradě. Je vynikající, do zítřka se ještě rozleží, bude to vpravdě nedělní oběd. 🙂

  7. Vera M. napsal:

    Boženko , od tebe bych chtěla hooodně ochutnat

  8. kvetula.v napsal:

    Po vzoru Boženky jsem k anglické přidala i kousek mangalice špeku, jelikož jsem neměla čerstvý česnek český, byl přidán česnek kirgizský (mám v lednici malý zbytek, co už se do skleniček nevešel a v pátek jsem s ním ochutila fazolovou pomazánku). Houby podušené mrazené jsem jen v závěru prohřála. Ostatní bez reptu podle receptu. Doufám, že nebude trestné, když s vařením nebudu čekat až do dalších voleb🤔. A zkusím i z kližnatých kousků plecka – hovězí kližka se u nás vyskytuje sporadicky. 😋😎

  9. a.rena napsal:

    Tak toto mám uloženo na prvním místě a už se těším. Houby v mražáku mám, jak jsem psala u Jarybarčina receptu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..