300 g kuřecích prsních řízků
pepř
sůl
1 lžíce kokosového oleje (dávám slunečnicový)
25 g zázvoru
2 stroužky česneku
malá cibule
1/2 lžíce třtinového cukru
75 g solených arašídů
125 ml kuřecího vývaru
½ lžičky mleté pálivé papriky
100 ml kokosového mléka
sójová omáčka
Kuřecí prsa nakrájíme na širší nudličky, opepříme, osolíme a zprudka opečeme v rozehřáté pánvi na kokosovém oleji. Po opečení vyndáme do misky.
Arašídová omáčka
Pokud je třeba přilijeme ještě kokosový olej, ve výpeku orestujeme najemno nastrouhaný zázvor, nadrobno nakrájený česnek a cibuli, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme arašídy, podlijeme vývarem, přidáme pálivou papriku, kokosové mléko a za občasného míchání vaříme 15-20 minut. Omáčku přendáme do mixéru a rozmixujeme tak, aby zůstala hrubší konzistence.
Vrátíme do pánve, vložíme zpět orestované kuřecí kousky, přidáme sójovou omáčku a necháme probublat, aby se kuře dovařilo.
Ozdobíme najemno pokrájenou lahůdkovou cibulkou a tenkými nudličkami červené papriky. Podáváme s dušenou rýží.
Poslala Květoslava, foto ilustrační.
To je spousta chutí a protože si neumím představit tu chuť všeho dohromady ukládám a vyzkouším.
Jojo, to je ten chybějící zvzůreček…
Ona tam výrazně převažuje arašídová chuť, ostatní inkredence jen dochucují.
Jo to jsem si myslela že arašídy vedou.Každopádně to zkusím.
Jen co se dostrkam k tomu abych dojela nakoupit.Mě poslední dobou tak moc nebaví jezdit na nákupy.
Recept vypadá zajímavě a určitě ho vyzkouším. Protože by ale mým kusadlům zřejmě nevyhovovala ta hrubší konzistence oříšků, nahradila bych je arašídovým máslem a pokrm dosolila až nakonec po přidání sójové omáčky.
Myslím, Boženko, že když to mixneš trochu víc, nebude co kousat. Já to mixuju tak, že tam nejsou kousky, ale jen trochu drobečky – ne úplně dohladka, ale to je všechno věcí vkusu. Arašídové máslo tomu určitě na chuti neubere.
Popravdě – tohle ilustrační foto je právě od receptu s burákovým máslem, jinak je skoro identický.
Kdysi jsem si v jedné Asijské restauraci dávala křehké kuře s restovanou zeleninou a k tomu dávali arašídovou omáčku – takovou malou mističku. Moc mi to chutnalo. Restaurace zmizela a já hledala jak se k tomu jídlu dobrat. Omáčka bych řekla, že je chuťově velmi podobná, ale to smažené kuře se mi moc nedaří. Teď jsem sehnala originál Vietnamskou obalovací směs na křehké kuře, tak jsem zvědavá, co z toho vzejde😂
Já ne a ne se zkamarádit s kokosovým mlékem, tak si musím nechat zajít chuť. Bez něj by to určitě nebylo ono. Ostatní ingredience jsou v pohodě.
No vidíš, já se od dětství neskamádila s buráky. Přes veškerou snahu ne a ne. Ani s jakýmkoliv burákovým výrobkem. Manžel je miluje, já je nedám.
Tento recept je dost podobný tomu, který už tady je pod č.1553 Satay. Jen není maso napíchané na špejle. Už jsem ho dlouho nedělala, Květuš, díky za připomenutí.
Vidíš Jaruš, já hledala arašídovou omáčku a v tom Satay mi nějak zapadla (navíc už je to pár let).