(3841) Pereme okurky

Chystáte se zavařovat větší množství okurek a děsíte se jejich mytí?

Já jsem myla okurky v pračce, dokud jsem měla starou vířivku Romo (a kořenovou zeleninu, šlo to skvěle). Ale i v automatické pračce  pračce lze okurky nakládačky  omýt. Jen to chce trochu přípravu.

Nejdříve pračku důkladně vymyjte, ideální  je ji propláchnout octovým roztokem. Také je důležité důkladně vyčistit všechny zásuvky na prací prášek, aviváž a pod. (Některé pračky mají   samočistící program, ten se tedy před „praním“  okurek hodí použít.)

Do pračky dejte jen tolik okurek, na kolik kg je stavěná! Nasypejte je do bubnu  a program nastavte na vymáchání  –  bez ždímání. Pak vypusťte vodu a máte hotovo.  Celé to trvá 15-20  20 minut, podle typu pračky.

Pokud máte obavy, že budete mít příšerně zaneřáděnou pračku, můžete okurky před „praním“ namočit, tím je zbavíte zbytků uschlých květů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (3841) Pereme okurky

  1. a.rena napsal:

    Jo, to jsem kdysi dělala a opravdu to šlo dobře. To když jsme zavařovali 70 kg okurek (není to překlep, jeden rok opravdu ano). Spíchla jsem na to ze záclony vak. Jinak myjeme v ruce, svých letošních 40 kg už mám zavařeno.

  2. lakysa22 napsal:

    Poprvé jsem zavařovala plnou vanu – až po okraj – malých okurek, očistit pěkně malým kartáčkem. Manžel přivezl z brigády hodně levné. Od té doby ne víc, než 15 kg, posledních pět let je nezavařuju vůbec.

  3. kvetula.v napsal:

    Dááááávno tomu, kdy jsem jednou dopadla jako Saša. Ne, že by byla vana po okraj, ale bylo jich asi půl vany. Sháněla jsem, nikde nebyly a pak během 2 dnů ze 3 stran. Tenkrát by se mi ten tip na praní v pračce hodil. Ideální bylo, když jsem pak zavařovala z vlastní produkce cca 5 kg jedna dávka. To kartáčkem šlo. Renatinu velkovýrobnu obdivuju. No je to pro víc rodin a věřím, že má pomocníky.
    Já letos okurky shánět nebudu. Pokud dostanu, nepohrdnu, ale zatím na rok zásobu máme. Když budou docházet, 10 kg posháním.
    Ale docela mne udivilo, že je konec června a děvčata už hlásí okurkování hotové. Já teprve sháním levné suroviny na čalamády, lečo a pod… Ale moc to přehánět nebudu, nájezd sarančat nehrozí 😉😎

  4. jarybarka napsal:

    Já též jednou zavařovala 20kg okurek.
    A jako Saša ve vaně a kartáčkem drhla.
    Týden jsem se nemohla hnout na záda.
    Od té doby koupím zavařené a hotovo.
    Loni zavařovala spoustu okurek druhá babička a já pomáhala. Dostala jsem výslužku. Ale sama je dělat nebudu.

  5. kvetula.v napsal:

    Když jsem přestala být samozásobitelkou, žila sama a zásoby došly, koupila jsem zavařené. Pro mne to bylo nepoživatelné – prostě jsem nevěděla, co koupit. Tak jsem pak ob rok někde sehnala 5kg, zavařila podle sebe a hotovo. Poslední dobou se daří a než dojdou, dostaneme přebytky od malopěstitelů. Až zásoby dojdou a nikdo nás nepodaruje, koupím někde na tržnici, nebo u silnice. Pár sklenic není tak velká práce a dokud to zvládnu, udělám si. Jsme holt oba mlsouni 😋😎

  6. blahovka.h napsal:

    Tak já teprve začnu trhat. Díky marodění je vše u nás později. Jen hadovky ve skleníku
    už trháme měsíc. Praní okurek mi nevadí, sednu si ven pod ořech a kartáčkuju. Víc mi
    vadí nechytnoucí sklenice. A to dávám nová víčka. Někde jsem četla, že se víčka dováží z Polska a mají nižší okraje. I bych tomu věřila, protože jsem nikdy takové problémy neměla.

  7. IvaC napsal:

    Taky už nezavařuji okurky a sázim jen salátovky
    Těch pár sklenic koupím.vždy ve slevě a je to…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..