(3845) Nakládaný česnek

1 litr vody
70-80 g soli
150 g  cukru krystal
250 ml octa
8-10 kuliček pepře
2-3  bobkové listy

Hlavičky česneku rozdělíme na stroužky, očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou a necháme na utěrce uschnout – takové množství, které se vejde do jedné 0,7 l láhve až po okraj.
Naskládáme stroužky do sklenice a mezi ně dáme bobkový list a pepř.

Horkou vodou zalijeme česnek ve sklenici a uzavřeme víčkem. Necháme stát 20 minut a po 20 minutách vodu slijeme zpátky do hrnce. Přidáme sůl a cukr a přivedeme k varu. Když voda vře, přidáme ocet, promícháme a necháme znova přejít varem.

Hotový nálev nalijeme do sklenic s česnekem, uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a po vychladnuté uložíme na tmavé místo.  Měl by jako čerstvý vydržet celý rok.

Poslala Sharka

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (3845) Nakládaný česnek

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Ne že bych byla matematický génius – ale toho nálevu bude skoro jeden a půl litru. A kolik se ho vejde do 0,7 litrové lahve, naplněné česnekem? Tři deci? Zbytek se vyleje? Trochu neekonomické.

    • sharka.68 napsal:

      já jednu nedělám, a takhle jsem recept dostala.. nafasovala jsem včera novej česnek, takovej danajskej dar..borec se s tím neprdí,sklidí a pošle dál, tak přebrat, některý palice jsou načnutý,takže zpracovat..nálev přežije v lednici,když je navíc..pokud je fakt česnek čerstvej,neloupu, pokud je částečně zaschlej,musej slupičky dolů…počítám, že v pátek budu pokračovat…

    • Francizska napsal:

      Já spíš přemýšlím nad tím slitím. Aby tam nezůstala vody, budu muset přes cedník. A v tom případě, nerozumím tomu, proč ten pepř a bobkový list dávám mezi stroužky. Vždyť se mi to po slití promíchá úplně jinak. Ale řešit to nebudu. Česnek nepěstuji, dodavatele nemám. Prostě budu muset zakoupit kvalitní na trhu. S tím mám zkušenosti, když koupím dobrý, dlouho mi vydrží.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Ráno jdu k zubaři, proto recept už teď.

  3. kvetula.v napsal:

    V současné době uchovávám česnek tak, že oloupané stroužky natřepu do menších skleniček a dám do mrazáku, nebo zaliju olejem a přistrčím do trouby dle Evy (2797).
    Proč nezkusit něco nového? S tou zálivkou se nějak poperu 😉😎

  4. a.rena napsal:

    To jsme kdysi dělávali, ale nějak se nám to neosvědčilo. Dobré to bylo, to jo, ale už má jinou chuť. Bylo to spíš jako chuťovka.

  5. Inka napsal:

    Uchovávání česneku je problém. Můj tatínek ho zavařoval, ale faktem je, že ta chuť je prostě jiná. Česneková pasta mi nechutná už vůbec a v mrazáku je to taky problém. Takže raději koupím na podzim něco na uskladnění a potom holt zadraho

  6. Nella napsal:

    Sušený je dobrý, ale mražený taky. Mrazím stroužky i rozetřený a je to v pohodě. Stačí dobře zabalit aby nenačichly další potraviny.

    • kvetula.v napsal:

      Dávám do šroubovací skleničky a žádný problém…
      Když jsem byla samozásobitel, vydržel česnek běžně do jara, stejně jako cibule, pak se to začínalo „probouzet“ a vystrkovat růžky. Asi 3 roky zpátky mi kupovaný na trhu vydržel pěkný, pevný až do března. Teď už není běžné, že by se mi nad česnekem srdce smálo, ale běžně pláče nad cenou. Takže když vidím hezký český – klidně v akci v obchoďáku- nakoupím a uložím tak, jak jsem napsala. Jo letos jsem udělala i Kirgizský (3828) – ten bude do některých jídel jako ochucovadlo výborný. No a sušený to vždycky jistí… Na nás si upíři letos netroufnou 😂😎

  7. a.rena napsal:

    Já si po trochách česnek nasekám do asi dvoudecové skleničky a mám při ruce v ledničce. To dělám, když mám malé stroužky, tak ať se při vaření nezdržuju s loupáním. Nekazí se, jen nesmí dlouho ležet, protože vyčichne. Někdy zezelená, ale to nevadí. Jinak na komoře v pohodě vydrží celou zimu. Teprve k jaru, než začne vyrůstat, nastrouhám v robotu na plátky, usuším a pak v mixéru rozšmelcuju na prach. Někdy se víc hodí sušený, někdy čerstvý, jak do čeho.

  8. Vera M. napsal:

    Nedám dopustit na můj ve skleničce mražený. Recept 2373 a tam jste psaly , že ho také dáváte do alobalu a lámete kousky jako čokoládu . Já zatím pořád používám tu skleničku a super . Když si usmyslím uvařit česnekačku , tak za chviličku a pořád prostě po ruce úplně “čerstvý “ česnek

  9. a.rena napsal:

    Ono stačí ho dát do uzavíratelného sáčku s lištou. To vlastně taky mám pořád.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..