na 1 kg josty (váha po očištění) 1 kg cukru – krupice
Umýt, očistit (což je opruz, odstranit bubáky a zbytky stopek, nejlíp se mi to dělalo malýma nůžtičkama na manikůru). Rozmixovat postupně s cukrem, mixování opakovat 2 – 3 x po cca půl hodině, až se cukr rozpustí a potom je lepší i propasírovat. Směs jsem dala do skleniček, zakryté utěrkou nechala přes noc, aby částečně ztuhla a do každé skleničky nahoru dala lžičku rumu. Uzavřít, já jsem ještě použila odsávací zvon, ale není nutné. Uchovávat v lednici. Krásně želíruje a je moc dobrý, jemnější jak z černého rybízu.
Poslala adela.adale: „Jo, a zbytek po pasírování jsem hned nevyhodila, ale udělala z něj sirup na rychlou spotřebu: odpad zalít trochou studené vody dle množství, nechat 2 dny v lednici, nechat vykapat přes utěrku a rozmíchat v tom cukr, až se rozpustí.“
Teď jen sehnat tu jostu – předloni byla..
Sirup ze zbytků jakéhokoliv ovoce takky dělám, pokud se hned nesní s jogurtem..
kámoška do toho „bordelu“ po odšťavení přidá cukr a suší placky v sušičce..pak smotá do trubiček a pokrájí..nechá doschnout a má super bonbony:-D
Kdysi jsem ty placky umotala – už nevím z čeho, dobrý to bylo, ale děcka nechrěla ani ochutnat. Tak to zblajzli dospělí – a od tè doby ani nedělám
Recept 1975
Co se ovocných „zbytků“ týče, po úspěchu s kdoulovou kůží (1975), jsem loni zkusila i z jablečného „odpadu“ po výrobě jablečného rosolu. Byla taky dobrá, takže věřím, že to půjde z jakéhokoliv ovoce 😋😎
U nás josta ani černý rybíz nefrčí. Zobne si z keře maximálně můj muž nebo dcera, o zbytek se postará ptactvo. Ještě tak ten černý rybíz smíchat s jogurtem osladit medem a zmrazit jako nanuka pro děcka. Ale každý slíznul dva a zbytek už nechtějí. Tož tak.
Jostu miloval a pěstoval tatínek. Já se tomu velikému a vždycky obalenému keři vyhýbala obloukem. Vím, že někdo dělá za syrova i z rybízu, já to nikdy nezkoušela, ani neochutnala.
Mostu na zahradě nemám. Letos nemám ani černý rybíz 😰😰 Nikdy o něj nikdo nestál. Od té doby jde na dračku a mám ho nedostatek. Konzumace jen v tekuté podobě, ehm, tedy likéru.
Černý rybiz miluju – naštěstí jako jediná z rodiny. Letos ho bylo málo, stihla jsem ho sníst rovnou z keře. Džem za studena jsem z něj asi před dvěma lety dělala, je skvělý. Zachová si chuť a krásně ztuhne. Jostu znám jen z doslechu 🤷♀️