20 – 30 ks cherry rajčata
1 hrst pažitky
pár lístků bazalky (když není čerstvá, v krajním případě trochu sušené)
1/4 menší cibule
4 stroužky česneku
1 – 2 PL cukru
3PL másla
sýr na posypání (já měl krásný oštěpok, ale samozřejmě i jiný dobrý)
balíček špaget
Rajčata vypereme, stejně jako bazalku, a pažitku a česnek oloupeme.
Rajčata si rozdělíme na měkká a tvrdá. Cibuli a česnek nakrájíme (česnek na plátky).
Připravíme si menší hrnec, ne pánev doporučuji, protože budeme mixovat a nechceme gruntovat kuchyň. Do hrnce dáme 2 PL másla, rozehřejeme a dáme nasekané a nakrájené přísady. Necháme na mírnějším ohni pomalu restovat a máme čas nakrájet měkká rajčata – krájíme je na čtvrtky a menší jen na půlky a co nakrájíme, přisypeme na základ. Zatím nám voní kuchyně po másle a přidaných surovinách.
Tak, rajčata máme nakrájená. Přidáme do hrnce, promícháme a jdeme na ta tvrdá rajčata. U těch odřežeme moje oblíbené prdelky a ty vyhodíme. Rajčata lžičkou zbavíme jader a celého vnitřku, ale nevyhodíme, přidáme do hrnce a zase promícháme.
Teď přišel čas na to, abychom si dali vařit do osolené vody špagety a připravili si sýr na strouhání. Měl jsem moc dobrý a určitě ho poznáte.
Mezitím se rajčata se krásně rozdusila, tak je ještě jednou promícháme.
A rozmixujeme a přecedíme, ochutnáme a můžeme lehce dosolit a přidat podle potřeby cukr. Určitě to trošku potřebuje. Už teď cítíme jemňounkou chuť másla a čerstvých rajčat. Teď si nakrájíme tvrdá rajčata, která jsme si vyčistili.
Na velkou pánev dáme tu třetí lžíci másla, rozpustíme a hodíme na ni nakrájená rajčata a opravdu prudce, ale velmi krátce orestujeme – nesmí se nám rozpadat a dělit! Zalijeme promixovanou směsí a stáhneme oheň na minimum, promícháme a jen prohřejeme a to jen tak dlouho než scedíme špagety, ale jen scedit a neproplachovat.
Vsypeme špagety, zlehka s láskou promícháme, až se objeví tahle krása a pak už jen nandáme, přidáme sýr podle chuti, usadíte se a vychutnáváte. Vypadá to na moc práce, ale je to otázka 30 minut komplet.
Recept je of pana Josefa a napsal k tomu: „Proč máslová rajčata? Na celé jídlo je použité jen máslo. A opět to bylo tak nějak ze vzpomínek. To víte, je to asi takhle. Co bylo včera si nějak nemohu vzpomenout, ale co bylo před 50 lety, tak to vidím docela jasně. A mlhavě jsem si vzpomněl na kolegu, který se oženil do Itálie a vyprávěl, jak jeho panímáma připravila báječné jídlo, ale nevěděl jak. A povídal a polykal a já si to nějak porovnal a zkusil.“
Pane Josefe, to není recept, to je pohádka. Tak krásně a poutavě popsat postup, máte můj obdiv. Jednoduché a z dostupných surovin, toto bude na talíři ještě tento týden. Moc dík za recept i za příběh🙂
Přesně tohle jsem chtěla napsat, čekám než mě dovezou oběd do práce a něž jsem to dočetla, tak jsem si několikrát musela utřít ústa. Nádhera a protože máme doma před poutem a nemám čas na vaření budou hned zítra.
Děkuji a dobrou chuť
Když já mám to povídání rád a hlavně se to líbí a hned se lépe vaří. Krásný den přejeme.
A bude hned dnes pro vnoučátka ( puberťaky ) . Akorát nevím , kde tu v D seženu pažitku. Tak asi bez a zkusím nahradit zelenou cibulkou . Noco
Ale ta cibulka je báječná to je ono jen bych dal jen tu nať. Hezký den přejeme.
Cherry rajčátka plodí jak o závod, všechno ostatní se taky doma vyskytuje, jen s tou nešťastnou bazalkou nekamarádím. Tak to maličko „zbabicuju“ a přidám špetku provensálských bylinek, Italové a pan Josef nechť mi odpustí. 🙂
Za recept děkuji, v horkých dnech něco odlehčeného přijde vhod.
Tak ať chutná a krásný den.
Skvělé.A vymazlené.A určitě výborné.A určitě budou.A hodně brzo.
Díky za recept.Moc se mi líbí.
Není zač děkovat hlavně aby chutnalo. Krásný den přejeme.
Tady se autor hned pozná. Málokdo se umí takhle mazlit s textem. Vypadá to moc dobře a v jednoduchosti je síla, všechno je doma, tož vyzkúšáme – jen přemýšlím, jestli by tomu neslušela feferonka (jen lehce) 🙂 – tak, aby nepřebila ta rajčátka
Klidně vyzkoušejte. U nás ostré kraluje ale tady jsem chtěl úplně jinou chuť asi podle toho jak jsem to slyšel a vnímal. Hezký den a ať se to vydaří
To je napsané tak dokonale, že podle toho uvaří i ten, který nepozná vařečku od paličky na maso👍 Teď jen ta rajčata..všechna snězena, či zpracována. Nezbývá, než vyrazit nakupovat ..
To jste napsala moc hezky děkuji a jsem rád, že je to srozumitelné. Krásný den a úspěšný nákup přejeme.
Tohle musím zkusit, v jednoduchosti je síla a někdy moc ingrediencí škodí.
Kdysi před dávnými časy se objevily špagety a málokdo si s nimi věděl rady. My je dělali
jednoduše, máslo, rozvonět česnek a rajský protlak. Trochu orestovat a promíchat se špagetami. Posypat na talíři sýrem a my jsme baštili, až se dělaly boule za ušima.
Zkoušela jsem to po letech z kupovaného protlaku a slepice měly večeři. Musela jsem si
udělat protlak svůj a dětství bylo zpátky. Jen jsem přidala trošinku oregána.
Pane Josefe, to je kuchařská poezie. Měla jsem tu vnoučata, a tak recept přišel včas a vhod. Zavděčila jsem se převelice.